Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Dawit Isaak: Europaparlamentariker vill resa till Eritrea i vinter

Publicerad: 10 September 2009, 09:41

Europaparlamentarikerna Olle Schmidt och Eva-Britt Svensson hoppas att kunna komma in i Eritrea i höst för att kunna verka för att få Dawit Isaak frigiven.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Olle Schmidt, fp, och Eva-Britt Svensson, v, har agerat tillsammans för Dawit Isaaks sak. I våras föreslog de att EU skulle villkora sitt icke-humanitära bistånd till Eritrea, för att få Dawit Isaak och andra fångna journalister fria. De sa då också att de – om de blev omvalda – skulle resa till Eritrea i september.

Båda är omvalda, men resan är inte bestämd än. Olle Schmidt hoppas att kunna kombinera en konferens i Angola i skiftet november-december med ett besök i Eritrea.
– Antingen före eller efter. Jag har kontaktat Eva-Britt Svensson om det.

I somras besökte EU:s biståndskommissionär Louis Michel Eritrea och president Afewerki, med förhoppningen att något skulle kunna hända i Dawit Isaaks fall, men blev i det närmaste förolämpad, enligt Olle Schmidt.

Olle Schmidt har nominerat Dawit Isaak till Europaparlamentets Sacharov-pris, med gott hopp om att han ska kunna få det.

– Man behöver 40 namn för att nominera. Jag hoppas att få hela liberala gruppen med (84 personer).

Priset delas ut i oktober.

Dawit Isaak är också nominerad till det Liberala Frihetspriset som delas ut i Kairo i oktober.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.