Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

David Baas om att granska Sverigedemokraterna

Publicerad: 9 juli 2018, 10:26

År 2014 nominerades Expressens David Baas och Christian Holmén tillsammans med My Vingren & Martin Fredriksson, på Researchgruppen, till Stora Journalistpriset för reportageserien ”SD och näthatet”. Foto: Magnus Bergström

En av de reportrar som det varnas för i SD-forumen är Expressens undersökande reporter David Baas. Att bli kontaktad av honom har inom SD kommit att kallas för att bli "Baasad". För Medievärlden berättar han att granskandet av Sverigedemokraterna skiljer sig från granskandet av andra partier.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

David Baas kom till Expressen 2007. Sedan dess har han gjort många uppmärksammade granskningar för Expressen, bland annat ett flertal som rör Sverigedemokrater som uttryckt sig rasistiskt på internetforum. Vid flera tillfällen har hans avslöjanden lett till att personer i partiet fått lämna sina uppdrag för det samma.

I helgen rapporterade Expressen att Sverigedemokraternas riksdagsledamöter använder interna kanaler för att varna för journalister samt ifrågasätta och klanka ned på partikamrater som pratar med medierna, vilket Medievärlden rapporterat om. En av de reportrar som det varnats för i SD-forumen är just Expressens undersökande reporter David Baas. Att bli kontaktad av honom har inom SD kommit att kallas för att bli ”Baasad”. Han berättar för Medievärlden att granskandet av Sverigedemokraterna skiljer sig från granskandet av andra partier:

– Jag upplever en större misstänksamhet och ett större motstånd. Det är inte så lättjobbat, helt enkelt. Men det här motståndet kan man välja att se antingen som ett problem eller en utmaning. Jag väljer det senare.

I ett kompendium om hur Sverigedemokraternas företrädare ska bemöta medier, som Expressen tagit del av, uppmanas företrädare för partiet att undvika journalisternas frågor eller hänvisa till partiledningen.

Att partier medietränar är inget nytt, säger David Baas, men innehållet i kompendiet sticker ut:

– Det här är ett flersidigt kompendium där kärnan är att man ska undvika alla jobbiga frågor och hänvisa vidare till partiledningen. Som kommunpolitisk aktiv och ny i politiken ska man till exempel i princip inte säga någonting.

Att folkvalda politiker uppmanas att undvika medier är problematiskt, anser David Baas.

– Jag vänder mig emot bilden att kommunpolitiker skulle verka på en låg nivå och inte ha så mycket att säga till om. Tvärtom har en kommunpolitiker i många lägen mer direkt betydelse för enskilda personer. Kommunpolitiker kan fatta beslut som man inte kan fatta som riksdagsledamot. Och med det kommer ett ansvar, säger David Baas och fortsätter:

– I mångt och mycket är det i medierna politikerna får stå till svars för sina väljare. Där kan de förklara varför de agerat på ett visst sätt, varför de röstat som de gjort och så vidare.

Vad tänker du om att Sverigedemokraterna varnar för journalister på det här sättet?

– Det är helt upp till dem. Jag själv är ju omskriven i de här grupperna. Personligen har jag inga problem med det, men jag tycker definitivt att det säger något om Sverigedemokraterna, dess syn på medierna och hur man samtalar med väljarna genom medierna.

Läs också

Sverigedemokraterna varnar för journalister

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.