Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Därför visades foton på offren i Gamla stan

Publicerad: 12 Juni 2003, 07:01

Expressen publicerade foton på flera personer som skadades under vansinneskörningen i Gamla stan i Stockholm. - Bilderna illustrerade så väl katastrofen och vi hade fått de anhörigas tillstånd att intervjua några av offren, berättar editionschefen Thomas Mattsson.


Bilder på skadade och döda personer boende i Sverige brukar av etiska skäl inte förekomma i svensk press. Det finns även hos många journalister en självpåtagen regel att inte intervjua människor i chock.
Men det händer.
Som nu i samband med vansinneskörningen på Västerlånggatan i Stockholm den 31 maj.
Expressen publicerade bilder på flera skadade. Mest utrymme fick ett foto på ett namngivet syskonpar där en ung kvinna samtidigt som hon skyddar sin yngre kollapsade lillasyster söker kontakt med sin far per mobil.
I tidningen berättade hon om det som hänt.

Väntade i flera timmar
– Vi gjorde ingen intervju med henne på platsen. Den ägde rum först många timmar senare och efter att vi fått tillstånd att prata med henne av hennes pappa, berättar Thomas Mattsson.
Systrarnas pappa vände sig till Expressen med ett långt inlägg (infört 4 juni) där han bland annat berömde journalisternas och fotografernas agerande.
” … ni behandlade flickorna med respekt och värme. Flera av er tog emot deras berättelser på ett sätt som säkert bidrog till att de lättare kan gå vidare. Artiklarna ni skrev genomsyrades också av en värdighet inför det fruktansvärda som skett – tack”, skrev han bland annat.

Expressen hårdare än läsarna
Är allmänheten, och till och med de drabbade, mera tillåtande till att publicera bilder och intervjuer med brottsoffer än  journalisternas egna spelregler?
– Läsarna är nog inte lika hårda som vi själva, tror Thomas Mattson. Men jag tycker att vår mera restriktiva hållning är bra att ha som grund att stå på. Sedan är det upp till varje redaktion att ibland frångå reglerna, som vi gjorde i det här fallet.
Han förklarar att tidningen var extremt noga med att ta reda på hälsotillståndet för de som förekom på bild och i texter i tidningen. Det var endast lätt skadade som fick utrymme.
– Vi hade täta kontakter med polis, kriminaljour och anhöriga. Och vi publicerade inget utan de berörda familjernas medgivande.

Tack för texten

En namngiven 24-årig oskadd kvinna som befunnit sig på Västerlånggatan under dramat blev intervjuad av DN-reportern Lasse Granestrand.
Han såg henne när hon kom ut från polisens avspärrade område och märkte att hon såg ledsen ut. Han kände viss vanmakt inför att ta kontakt, men kan vara nöjd med resultatet. När Pressens Tidning talar med honom har han precis fått brev från henne med tack för det han skrev.
– Det finns justa sätt att arbeta på, resonerar han. Och det behöver inte vara så märkvärdigt. Det gäller att känna sig för och bestämma sig och ringa tillbaka och berätta vad det blir i tidningen.
DN hade också en bild på ett av offren i Gamla stan. Den föreställde en äldre, anonym kvinna. En bit av ansiktet och hennes armbandsur syntes. Pressens Tidning har förgäves sökt DN:s chefredaktör Jan Wifstrand för att få reda på vilka överväganden som föregick publiceringen.
PIA ESTMER
Pia Estmer

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.