Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Därför valde man att ge 42-åringen ett ansikte

Publicerad: 15 April 2008, 07:21

Att ta beslutet att publicera namnet på Anders Eklund som den som tagit livet av 10-åriga Engla Höglund var inte helt lätt för Sydsvenskans ansvarige utgivare Jonas Gruvö. - Jag var tvungen att sova på saken. Men från och med halv nio så har vi det på nätet. Och i tidningen i morgon. (Uppdaterad)


I en knapp vecka har han varit 42-åringen. Men efter söndagens erkännande väljer många utgivare nu att publicera namnet på Anders Eklund.

Det exceptionella allmänintresset förklarar Otto Sjöberg sitt beslut med. Samt att det inte verkar vara några tveksamheter om att Anders Eklund är rätt person.

– I ena fallet har han visat var hon (Engla Höglund) finns och i det andra fallet (Pernilla Hellgren) finns det dna som binder honom. Samt att han har erkänt i båda fallen.

För Mats-Eric Nilsson, redaktionschef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Svenska Dagbladet var det inte heller något svårt beslut. Allmänintresset, det faktum att han erkänt och pekat ut var kroppen låg är tre tunga skäl menar han.

Att de inte publicerade bilden hade praktiska orsaker.

– Vi hade inte tillgång till den.

Han diskuterade sedan beslutet med tidningens chefredaktör Lena K Samuelsson som var helt enig i beslutet.

Bo Hedin, ansvarig utgivare för Svd.se, har valt en annan linje i namnfrågan.

– Jag bestämde i går kväll att vi skulle ligga lite lågt och åtminstone avvakta polisens presskonferens i dag på morgonen. Nu har den varit men vi vill också ha något nytt att tillföra så därför har vi inte gått ut med det ännu.

Det fanns också papperstidningar där man av olika anledningar valde att inte publicera namnet på Anders Eklund i måndagsutgåvan. Stockholm City gjorde till exempel inte det.

Anledningen var att man inte var säker på namnet.

– Vi hade bara sett det på Flashback, säger Mikael Nestius, chefredaktör och ansvarig utgivare.

– Men nu kommer vi att gå ut med det, jag ska skriva lite på min blogg också och förklara varför.

Läsare av dagens Sydsvenska får inte veta att det är Anders Eklund som erkänt dådet. Men gick man in på hemsidan gick det att läsa där redan kring halv nio.

– Jag tycker att det är viktigt att man inte tar den här typen av beslut för snabbt. Jag var tvungen att sova på saken, säger Jonas Gruvö.

Vad fick dig att välja att publicera namnet?

– Jag tycker man ska vända på det. Vad tala mot att gå ut med namnet? Det skulle vara av hänsyn till hans familj, men allmänintresset väger tyngre i det här fallet.

Göteborgs-Posten har inte kört namnet. Ännu.
– Det mesta lutar åt att vi kör namnet i morgon, säger Kenth Andréasson, etikkrönikör och ställföreträdande ansvarig utgivare på tidningen.
Att de inte redan gjort det beror på att man först nu börjar ha ett eget underlag.
– I går hade vi bara TT:s texter.
Nu har man skickat folk för att följa utvecklingen på plats.
– Vi måste hålla koll om det finns några trådar som löper hit också. Det finns ju ett antal ouppklarade mordfall i göteborgstrakten.

Gefle Dagblad publicerar Anders Eklunds namn på nätet i dag och i tidningen i morgon. Eftersom han är bosatt inom spridningsområdet ville man göra en extra koll.
– Av hans familjeförhållanden till exempel, säger ansvarig utgivare Christina Delby Vad-Schütt.
– Men i princip var det ett lätt beslut. Och med facit i hand kunde vi lika gärna ha tagit det i går.

Så här tänkte man på Arbetarbladet, och så här resonerar Bo Hedin på sin blogg.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.