Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Därför tar han över Bonnier

Publicerad: 26 november 2013, 04:32

I går kväll kunde Dagens Industri avslöja vem som skulle bli ny vd för Bonnier AB. Com Hems vd Tomas Franzén tar över ledningen för mediekoncernen nästa år.


Ämnen i artikeln:

Tomas FranzénBonnier AB

Några timmar senare skickade styrelsen för Bonnier AB ut ett pressmeddelande där de bekräftade DI:s uppgifter. Där säger styrelseordförande Carl-Johan Bonnier: Det känns mycket bra att vi nu fullbordar rekryteringen av Tomas Franzén, som har en solid och mycket framgångsrik bakgrund som vd. Han har lett företag vars utmaningar på många sätt är besläktade med de som Bonniers verksamheter möter; det handlar bland annat om distribution, digitalisering och om att förstå och möta förändrade medievanor. Jag är övertygad om att Tomas har alla förutsättningar för att leda Bonnier framgångsrikt

Tomas Franzén tog över som vd för Com Hem 2008 efter dåvarande vd:n Gunnar Asp. Bolaget som under flera år dominerat den svenska marknaden för kabel-tv har gått bra, men har börjat känna av en strukturförvandlig. Sedan slutet av 2011 har antalet aktiva tv-abonnemang stadigt minskat. Från närmare 660 000 till 613 300 första kvartalet i år. Samtidigt ökar antalet hushåll som har möjlighet att ansluta sig och är nu närmare 1,8 miljoner.

Konkurrenterna har börjat erbjuda billigare och mer flexibla lösningar. Tomas Franzéns motdrag var bland annat att plocka bort det billigaste erbjudandet och på så vis driva upp priset per abonnent.

Innan Com Hem var Tomas Franzén på Eniro. Under hans tid på företaget togs det flera steg när det gällde utveckling av katalogtjänster online.

Tomas Franzén började sin karriär på Nokia Data i början av 1990-talet. Sedan har han också varit vd för teleoperatören Songs Network. När beskedet kom att han skulle ta det jobbet steg bolagets aktier med 11 procent. När beskedet kom att han skulle sluta där sjönk värdet med 5 procent, samtidigt som Eniro-aktien steg med 3,5 procent enligt en artikel i Veckans Affärer.

Nu tar han alltså över som vd för Bonnier AB när Jonas Bonnier kliver av i början av nästa år.

Att styrelsen inte valde några av de kandidater som finns i koncernen, till exempel Gunilla Herlitz, vd för Dagens Nyheter men också chef för affärsområdet News Sweden, TV4-gruppens vd Casten Almqvist som också är ansvarig för affärsområdet broadcasting eller Ulrika Saxon, vd för Bonnier Growth Media, kan tolkas på flera sätt:

Antingen att de av någon anledning inte ansetts kapabla att hantera de utmaningar som koncernen står inför. Eller att de visat sig oumbärliga på sina nuvarande positioner och måste vara kvar där för att hantera de förändringar som väntar såväl dagstidnings- som tv-verksamheten. Det kan också vara så att, i åtminstone Ulrika Saxons fall som jobbat nära Jonas Bonnier i närmare 15 år, att de varit för kopplade till den avgående vd:n.

Det har också från flera håll spekulerats i att den nya vd:n för Bonnier skulle ha en koppling till bankvärlden för att stabilisera koncernens finansiella situation efter Jonas Bonniers dyrbara magasinsexperiment i USA som kostade omkring 3 miljarder kronor eller köpet av tv-bolaget Canal plus för omkring 3,5 miljarder kronor.

Ett av uppdragen för Tomas Franzén är sannolikt att få fart på omsättningen igen som minskat varje år under Jonas Bonniers ledning. Trots löftet när han tillträdde att den skulle fördubblas.

Till Expressen säger Tomas Franzén:

– Jag har jobbat mycket inom telekom och ny teknik, men hur jag ska använda det får vi återkomma till.

Jonas Bonnier slutar som vd

Nu börjar jakten på nästa vd

Eva Hamilton pekas ut som ny vd för Bonnier

Ämnen i artikeln:

Tomas FranzénBonnier AB

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.