Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Därför säger Kinga Sandén adjö till Sydsvenskan

Publicerad: 17 augusti 2011, 09:45

Att vara journalist har gett henne såväl dödsångest och hjärnskador som Stora Journalistpriset. I ett blogginlägg berättade Kinga Sandén om tillvaron som journalist på Sydsvenskan.


Ämnen i artikeln:

Daniel SandströmSydsvenskan

Hösten 2009 blev det för mycket. Då slutade Kinga Sandén att sova och drabbades av eksem över hela kroppen. Företagsläkaren skrev ut något mot klådan som också var ett lugnande medel. Det hjälpte inte. Nu kan hon konstatera att problemen gett henne permanenta skador.

Min hjärna har inte samma kapacitet längre. Jag har inte oförmåga att tänka lika smart. Men jag kan inte tänka på lika många saker samtidigt längre.

Egentligen är det nog en arbetsskada men jag tänker inte tjafsa om det.

Stressen är utbredd i branschen. Det gäller att bita ihop och hela tiden topprestera. Kinga Sandén nämner i sin blogg bland annat en kollega som misstänkte att hon brutit armen men ändå jobbade för att inte missa det viktiga uppdraget.

Jag har hört många historier. Men valde att inte ta med de galnaste i mitt blogginlägg, säger Kinga Sandén.

Hon understryker att alla journalister inte tillhör typen ångestdrivna, överambitiösa narcissister. Och att alla journalister absolut inte blir sjuka av att jobba.

Jag vill vara tydlig med att jag inte pekar finger år arbetsgivaren. Men samtidigt är det så att branschen premierar de som är högpresterande och alltid beredda att rycka in.

Hon har själv varit chef och resonerat på samma sätt. Det sticker hon inte under stol med. Det är de som kört ända in i kaklet hon satsat på och inte de som går hem klockan fem. Men hon tycker inte att det diskvalificerar henne från att ta upp problemet.

Nu väljer hon att flytta från problemet. Jobbet som utrikesredaktör på Sydsvenskan ska hon lämna. Och Sverige. I slutet av september åker hon till Buenos Aires för att försöka hitta ett annat sätt att leva. Förhoppningen finns att frilansa lite. Eller kanske starta någon form av restaurangverksamhet.

Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström tycker att bloggposten är en välformulerad analys om hur det kan vara att jobba på en tidning om man är en person som Kinga Sandén. Och att texten ger mycket att fundera över.

Det gäller att hitta rätt balans mellan arbete och privatliv.

Vi måste lära oss att gå hem i tid. Annars fungerar man inte i längden. Det blir höga toppar men också djupa dalar.

Samtidigt drar mediebranschen till sig ambitiösa och duktiga människor som drivs av att leverera och har en rejäl portion tävlingsinstinkt. Något som klokt hanterat givetvis är en nödvändig tillgång menar Daniel Sandström.

I vår kultur finns att vi ska vara bäst. En redaktion måste brinna för att slutresultatet ska vara det bästa tänkbara.

Kinga Sandéns bloggpost här:

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News