Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Därför reser Norran till Chile

Publicerad: 13 november 2017, 10:28

Norrans chefredaktör och ansvariga utgivare Marcus Melinder.

Norran vill ge en fördjupad bild av invånarnas upplevelser av gruvjätten Bolidens giftavfall. Därför skickas två av tidningens journalister till Arica i norra Chile.


Ämnen i artikeln:

Norran

Just nu pågår en omfattande rättegång i Skellefteå tingsrätt i vilken rätten ska ta ställning till gruvbolaget Bolidens eventuella ansvar för giftskandalen i Chile. Bakgrunden är Bolidens stora leveranser av Arsenik som gjordes under mitten av 80-talet. Omkring 800 chilenare från hamnstaden Arica i norra Chile, dit 20 000 ton våtverksslam fraktades, menar att de insjuknat av restmaterialet från Bolidens arsenikverk Rönnskär. Invånarna har därför stämt gruvbolaget på höga skadestånd. Och nu ska det avgöras om skulden ska läggas på Boliden eller det chilenska bolag som köpte restmaterialet.

Huvudförhandlingen i Skellefteå tingsrätt inleddes den 17 oktober och slutpläderingen ska avslutas den 7 december. Flera medier, däribland Norran, bevakar rättegången på plats i Skellefteå. Men i dag reser också två av tidningens journalister, Lars Eriksson och Jessica Dhyr, från Sverige till Chile. Den 35 timmar långa resan ska ta dem till Arica där de, i ljuset av den pågående rättegången, hoppas få träffa och lyssna till lokalbefolkningens upplevelser av den påstådda arsenikexponeringen.

– Under den här rättegången – som vi bevakar väldigt noggrant – har vi ofta hört beskrivningar av hur det ser ut på platsen och om människors skador på grund av det här. Vi kände att vi med egna ögon ville se hur det faktiskt ser ut där, träffa personer ur lokalbefolkningen som på olika sätt har drabbats av de farliga ämnena och skildra det, säger Norrans chefredaktör och ansvariga utgivare Marcus Melinder.

Vad hoppas ni ska komma ur resan rent journalistiskt?

– Vi tror inte att vi kommer att komma hem med några stora avslöjanden, men vi hoppas kunna ge läsarna en fördjupad bild av en väldigt komplex historia.

Under huvudförhandlingarna har flera vittnesmål spelats upp via länk. Varför är det viktigt för er att ändå åka dit och träffa de drabbade?

– Journalistik utövas bäst på plats. Just därför har många medieföretag korrespondenter utplacerade på olika platser i världen. Genom att komma så nära som möjligt kan vi ge bättre skildringar.

Samtidigt fortsätter tidningens bevakning av rättegången på hemmaplan som vanligt.

– Vi har en reporter som har arbetat med den här historien under flera år. Han följer detta noggrant och kommer att fortsätta göra det på plats här hemma.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Norran

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.