Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Därför rättar inte DN Hanne Kjöllers fel

Publicerad: 27 September 2013, 07:52

Det finns flera anledningar till varför DN inte rättar det som är fel i Hanne Kjöllers ledare om de så kallade kravallerna i Husby.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

I en artikel i Aftonbladet sågar journalisten Gellert Tamas DN:s ledarskribent Hanne Kjöller. Han kallar henne ett journalistiskt moras i Sveriges största morgontidning.

Bland annat på grund av att den ledare hon skrev i slutet av maj om de så kallade kravallerna i Husby delvis stödjer sig på en sökning i mediearkivet Presstext. Hanne Kjöller ville visa att det Husby inte var i någon medieskugga. Hon fick 1 176 träffar på Husby och bara 367 på en annan Stockholmsförort Bagarmossen.

Men träffarna på Husby inkluderade bland annat Västra och Östra Husby i Östergötland (närmare 500 träffar), ett Husby utanför Eskilstuna (63 träffar), en norsk rättspsykiatriker (116 träffar) en skådespelare (158 träffar) och en travhäst (4 träffar).

Gellert Tamas menar i sin artikel att Hanne Kjöller antingen inte klarar av ens den mest grundläggande sökningen i ett tidningsarkiv, eller så försöker hon medvetet vilseleda läsarna av Sveriges största morgontidning.

Johannes Åman, chef för DN:s ledarredaktion, anser att det gått för lång tid för att publicera någon rättelse nu.

Vi sysslar med dagstidningsjournalistik, det skulle bara bli förvirrande om vi tog in en rättelse nu.

Han menar också att felet inte var så stort.

Det var inget misstag av dignitet. Hanne hade bara tagit ett grovt tummått. Som visade sig vara lite väl grovt. Hon gjorde inte anspråk på att ha gjort en kartläggning utan det var bara en grov uppskattning.

Hanne Kjöller har också fått kritik från flera håll för fel i sin bok om journalister som av olika anledningar utelämnar viktiga detaljer i sin rapportering.

Johannes Åman tror inte det påverkar förtroendet för Dagens Nyheter.

Hanne Kjöller har många supporters. Men också många fiender. Och det är de som är ute på banan nu. Våra läsare vet vem Hanne Kjöller är och vad hon står för.

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.