Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Därför publicerar Expressen bilden på den döda treåringen

Publicerad: 3 September 2015, 04:40

Ettan på dagens Expressen domineras av en stark bild på treårige Aylan som spolats i land död på en turistort i Turkiet. Så förklarar Thomas Mattsson publiceringen.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Det var ett mycket svårt utgivarbeslut. Det fanns många goda skäl från att avstå att publicera bilderna på Aylan, tre år, som drunknade i medelhavet och spolades upp på en strand i en badort i Turkiet. Men ändå valde Expressens chefredaktör Thomas Mattsson att göra det.

Hur tänkte du när du tog beslutet?

– Det är en nyhetsbild som vi sällan ser publiceras i svensk press, så påträngande plågsam att man helst vill vika undan med blicken. Men samtidigt är det verkligheten i Europa just nu, och därför har vi gjort ett undantag från försiktighetsprincipen och visar 3-årige Aylan som blev ett av alla offer för flyktingkatastrofen.

Fanns det ingen mildare variant men med samma budskap?

Jo, det finns – tyvärr! – tusentals andra mildare bildvarianter på tusentals andra barn och vuxna som drabbas. Men bildserien på Aylan berör. Eller: den stör. Och just därför ville vi dokumentera det hemska.

Hur resonerar ni när det gäller anhöriga i det här fallet? Det kan ju till exempel finnas släktingar i Sverige?

Jag är medveten om den risken. Men min bedömning är att detta måste berättas. Jag skulle kunna argumentera väl och länge om för varför man ska avstå publicering, men det finns också ett publicistiskt uppdrag och en värdegrund att förhålla sig till.

Thomas Mattsson skriver också om publiceringsbeslutet på sin blogg.

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.