Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Därför plockade sajterna ner politikundersökningen

Publicerad: 8 Oktober 2012, 10:56

Efter gårdagens partiledardebatt lade Expressen.se upp en fråga om hur läsarna tyckte att debatten gick. Undersökningen plockades ner efter en stund. Men innan visade den, enligt uppgift, på stora framgångar för Sverigedemokraten Jimmie Åkesson. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Expressen

Söndagskvällens partiledardebatt fick stort utrymme på ett antal nyhetssajter. Bland annat på Expressens sajt. Där publicerade man också en undersökning där besökarna fick rösta om hur de tyckte debatten gick. Där fick Sverigedemokraten Jimmie Åkesson stora framgångar, enligt vissa källor över 30 procent av alla röster.

Men undersökningen plockades ner relativt snabbt.

Varför?

Det stämmer att vi gjorde en avpublicering på söndagskvällen men det är i sig inte ovanligt, vi publicerar och avpublicerar hela tiden. Nu var orsaken att vi egentligen fattat ett principbeslut om att inte ha sådana webbomröstningar, som ju per definition inte är statistiskt säkerställda när de kan motsägas av riktiga opinionsmätningar dagen efter. Det var en intern kommunikationsmiss som gjorde att det låg en ute en stund i går, säger Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen.

Om det beror på att Jimmie Åkesson fått så många röster kan det inte bygga på partiets känsla att de får en annan behandling av medier än övriga partier?

Om det hade varit så ja. Men om webbredaktionen ser tecken på att en omröstning manipuleras så avpubliceras den alltid, oavsett ämne och utfall, så om man inte är konspirationsteoretiker eller vill göra politik av journalistik så inser man nog att det var rimligt gjort av oss.

Får man inte acceptera resultatet när man bjuder in läsarna att tycka?

Jo. Förutsatt att en omröstning, en enkät, en namninsamling eller vad det nu kan handla om inte riggas på ett otillbörligt sätt. Detta är en generell åsikt från mig, jag vet inte exakt vad som skett i detta fall, men var och en håller nog med om att det ska vara seriösa förutsättningar.

Även Aftonbladet hade uppe en läsarundersökning på sajten. Och även här plockades den ner fort. För redan efter en kvart hade man upptäckt att Folkpartiet inte fanns med.

Det var helt och hållet den mänskliga faktorn, säger Marica Finnsiö, redaktionschef på Aftonbladet.

Men när de såg på resultatet kunde de också konstatera att Sverigedemokraterna fått oproportionerligt många röster. Siffrorna var inte representativa för svenska folket:

Vilket leder till att vi inte lägger upp den igen.

I normala fall brukar Aftonbladet använda sig av opinionsinstitut när det handlar om att undersöka läsarnas partitillhörighet.

Och det ska vi göra i fortsättningen, säger Marica Finnsiö.

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.