Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Därför outade Se & Hör Kajsa Bergqvist

Publicerad: 15 Mars 2012, 07:47

I går berättad Kajsa Bergqvist att medierna tvingade henne ut ur garderoben. Se & Hörs chefredaktör Carina Löfkvist menar att det var ett självklart beslut och något hon inte ångrar. (KORRIGERAD)


Våren 2011 fick Hans Shimoda på Hänt Extra ett tips om att den före detta höjdhopparstjärnan Kajsa Bergqvist hade en flickvän. Det var startskottet för en intensiv jakt på henne.

Till slut valde hon att berätta allt i december QX. Men artikeln nådde snart andra medier och blev bland annat den mest lästa på Aftonbladet.se under hela året.

I gårdagens säsongspremiär av SVT:s Kobra berättade Kajsa Bergqvist om hur hon upplevde att medierna tvingade henne ut ur garderoben.

Varför outade ni Kajsa Bergqvist utan att ha fått en bekräftelse från henne?

Se & Hör skriver om kändisar och deras liv oavsett om de är heterosexuella eller homosexuella, vilket betyder att vi skriver om kärleksrykten, nya par, bröllop osv. Kajsa Bergqvists och Måns Herngrens skilsmässa var överraskande, många av våra läsare hörde av sig och undrade vad som hänt. Vi berättade sedan om Måns nya kärlek. Att vi även skulle skriva när Kajsa träffade en ny kärlek var en självklarhet, säger Se & Hörs chefredaktör Carina Löfkvist.

På redaktionen hade vi diskutera en publicering sedan februari 2011 innan jag tog beslutet att göra det i december 2011. Då hade källor hört av sig till oss under hela den här perioden och allt eftersom tiden gick blev Kajsa mer öppen med att visa sin kärlek ute på stan till sambon även om hon inte hade kommit ut.

Se & Hör var inte först med att outa Kajsa Bergqvist menar Carina Löfkvist.

Det hade redan gjorts bland annat i den tv-sända radioshowen Vakna med the Voice i Kanal 5. (Av Hänt Extras Hans Shimoda, reds anm.) Samma vecka som Se & Hör hade Kajsa-artikeln kom dessutom tidningen QX i vilken den forna höjdhopperskan berättar om kärleken till nya flickvännen, hur hon definierar sin sexualitet med mera.

Hur länge hade ni försökt få en bekräftelse?

Några veckor innan Se & Hör publicerade artikeln i december 2011 sökte vi Kajsa Bergqvist respektive Måns Herngren.

I efterhand: gjorde ni rätt, hade ni kunnat göra annorlunda?

Jag anser fortfarande att vi gjorde rätt.

Har man ett särskilt ansvar när det gäller en persons sexuella identitet? Hur gick diskussionerna på redaktionen?

Självklart finns det alltid ett ansvar men det gäller alla nyheter, inte enbart när det rör sig om en persons sexuella läggning. Se & Hör tar ofta hänsyn och väntar med publicering exempelvis när det gäller separationer och skilsmässor tills de är officiella eftersom det kan vara barn inblandade eller att ena parten inte vet om att den andra har träffat en annan. Om vi inte tog hänsyn skulle vi kunna skriva om till exempel otrogna svenska kändisar varenda vecka. Sådana finns det ingen brist på.

Finns det andra fall där ni inte berättar trots att det finns ett nyhetsvärde?

Om det ska röra en homosexuell finns det en känd person vi inte skrivit om. Orsakerna är att där bedömer jag inte att allmänintresset är lika stort sammantaget med att vi inte har lika bra källor samt att den här personen inte har visat upp sin kärlek på stan så öppet som Kajsa gjorde innan hon bekräftade sitt förhållande, säger Carina Löfkvist.

Gårdagens Kobra här. Inslaget om Kajsa Bergkvist börjar efter 13 minuter:

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.