Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag07.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Därför nobbar NT världsartisten

Publicerad: 29 Oktober 2015, 10:58

I kväll spelar den ukrainsk-amerikanska pianisten Valentina Lisitsa Norrköpings Symfoniorkester. Men NT vägrar recensera spelningen. Orsaken är det hat världsartisten sprider på nätet.


Ämnen i artikeln:

Norrköpings Tidningar

Valentina Lisitsa har framträtt med flera framstående orkestrar och dirigenter över hela världen. Hon har bland annat uppträtt i Carnegie Hall i New York och Royal Albert Hall i London. Hon har gjort skivor med musik av till exempel Rachmaninov, Beethoven och Chopin. Hon är också stor på Youtube där över 60 miljoner tittare har sett och hört henne uppträda.

I kväll spelar hon i Norrköping tillsammans med stadens symfoniorkester. Men Norrköpings Tidningar vägrar att recensera framträdandet.

Tidningens kulturredaktör Mats Granberg motiverar beslutet så här i den egna tidningen: ”Valentina Lisitsa använder sin internationella ryktbarhet som musiker för att sprida hat via nätet. Norrköpings Symfoniorkester (och därmed Norrköpings kommun) anser att det Lisitsa gör på scenen är en sak och vad hon gör därutöver en annan. Därmed lämnar de över ställningstagandet till andra.”

Han menar att hennes regelbundna tweets till stöd för Putin i det pågående kriget mot Ukraina har gått långt över gränsen för normal opinionsbildning.

Genom sina grova kommentarer och otvetydiga ställning för Ryssland deltar Valentina Lisitsa i den informationskrigföring som också är en del av konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Norrköpings Tidningar vill därför inte ge henne större genomslag utan väljer att inte bevaka kvällens spelning.

Vi, som arbetar på NT, ser varje dag hur skadligt och farligt näthatet verkligen är. Näthatet spelar en mycket destruktiv roll i samhället idag. I Sverige har vi på senare tid fått se det alltmer: näthatet är en grogrund för faktaresistens och självradikalisering som i förlängningen kan innebära grova brott som är att jämställa med terrorism.

Ämnen i artikeln:

Norrköpings Tidningar

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.