söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Därför namnger Ekot kulturprofilen

Publicerad: 27 november 2017, 09:10

Olle Zachrison. Ekochef, Sveriges Radio Ekot. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Ekochefen Olle Zachrison tog beslutet i fredags. Kvaliteten på DN:s granskning bidrog till beslutet men avgörande var Svenska Akademins agerande.

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

AA


Ekots ansvarige utgivare Olle Zachrison skickade utgivningsbeslutet till Ekots olika redaktioner vid fyratiden i fredags. Beslutet innebär att Ekot och alla dess program som P1-Morgon, Studio Ett och Godmorgon Världen kan publicera namnet på kulturprofilen om de vill.

– Jag tog det beslutet för att Svenska Akademin agerade så starkt i torsdags och för att han är en känd person inom kulturvärlden. Det är också en väldigt gedigen granskning Dagens Nyheter har gjort med trovärdiga berättelser. Svenska Akademin är en otroligt viktig och inflytelserik institution som har kopplingar till Nobelpriset och dess renommé.

Men avgörande för beslutet var Svenska Akademins agerande?

– Det var avgörande för att de var så tydliga och agerade så kraftfullt. De bryter all kontakt med mannen, stryper finansiering till hans projekt och berättar att han även utsatt ledamöter och deras anhöriga.

Olle Zachrison säger att han bedömer publicitetsskadan som låg.

– Tiotusentals personer i kultursfären vet redan vem han är. Däremot är vi så klart försiktiga med anklagelser och detaljer.

Namnpubliceringsbeslutet togs inför Studio Etts inslag om kulturprofilen i fredags med bland annat en intervju med konstnären Ernst Billgren.

– Vi hade då tydligt och på flera sätt sökt kulturprofilen och vi hade en egen bra uppföljning. Det här är en väldigt stor story som vi kommer att fortsätta följa upp och jag är övertygad om att den inte är avslutad.

Olle Zachrison känner inte till om något annat program inom Ekot än Studio Ett också namnpublicerat kulturprofilen när Medievärlden intervjuar honom måndag morgon.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev