Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Därför läggs Kriminaljournalisternas klubb ned

Kriminaljournalisternas klubb (KJK) har lagts ned efter många års inaktivitet, skriver grundaren och den tidigare ordföranden Ewa Tures.

Publicerad: 15 november 2018, 12:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ewa Tures, grundare och tidigare ordförande i klubben.


Kriminaljournalisternas klubb startades 1999 i samband med en journalistkurs hos Stockholmspolisen. Den kom till utifrån ett behov att diskutera yrkesrollens väldigt speciella problem, inte minst de etiska samt för att ordna fortbildning och allmänt höja statusen för gruppen kriminalreportrar.

Klubbens bas var en mejlinglista med som mest ett 80-tal medlemmar. Där utbyttes erfarenheter och goda råd, diskuterades rättslig praxis och klagades över särskilt besvärliga potentater inom rättsväsendet.

KJK ordnade föreläsningar och seminarier om aktuella rättsliga frågor, skrev debattartiklar om exempelvis den ökande sekretessen inom rättsväsendet, överklagade beslut och anmälde övertramp och brott mot efterforskningsförbudet.

Det var stor bredd på kursutbudet – från en heldag om straff- och processrätt till en skyttekurs ute i bushen där medlemmarna fick prova olika sorters handeldvapen och gevär.

Klubbens medlemmar fick också tillträde till världar som var stängda för de flesta. Exempelvis genom att promenera genom Suckarnas Gång som förbinder Kronobergshäktet med Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Ett besök i isoleringscellerna på Hallfängelset gjorde djupt intryck och följdes av flera artiklar och radioprogram.

Det var även viktigt på ett personligt plan att ha kollegor att prata med om kriminalreportrars ofta brutala verklighet. Klubben drev med framgång på att medlemmarna skulle få rätt till debriefing efter särskilt jobbiga uppdrag.

De senaste årens inaktivitet har flera orsaker. Tidsbrist och brist på ork och engagemang är några. Dessutom har antalet specialiserade kriminalreportrar sjunkit dramatiskt under senare år.

KJK:s revisor Gubb Jan Stigson kritiserade styrelsen för de senaste årens oengagerade hantering av föreningen men ansåg sig ändå kunna bevilja ansvarsfrihet.

KJK lämnar efter sig en grupp på Facebook som kriminalreportrar är välkomna att hålla vid liv. De tillgångar som återstår kommer som stadgarna bestämt att skänkas till Föreningen Grävande Journalister.

Ewa Tures

Journalist samt grundare av och tidigare klubbordförande i Kriminaljournalisternas klubb

Linnéa Kihlström

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News