Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Därför har reglerna ändrats för TV4

Publicerad: 19 November 2010, 09:08

I Aftonbladet Kulturs granskning av Bonnier redogörs för märkliga turer kring TV4:s sändningstillstånd. Medievärlden har frågat Kerstin Morast, avdelningschef på Myndigheten för radio och tv vad som ligger bakom.


Ämnen i artikeln:

TV4Bonnier

Tidigare fick ägandet i TV4, enligt sändningstillståndet ”inte i sin helhet förändras så att ägarkoncentrationen inom medierna ökar. Dessutom fick ingen ägare rösta för egna och andras aktier för sammanlagt mer än en femtedel av de på stämman företrädda aktierna.

Det fanns ett sådant villkor i tillståndet förut, men det har tagits bort, säger Kerstin Morast, chef för Myndigheten för radio- och tv. (som 1 augusti bytte namn, förut hette den Radio- och tv-verket)

Varför togs det bort?

Man måste se det historiskt, det fanns i tillståndet för att sända analog tv. När man gick över till digitala sändningar försvann det. När vi tog över ansåg vi att TV4 inte skulle särbehandlas. Det fanns då över 40 kanaler som sände digitalt.

Det är viktigt att poängtera att det inte är lagen som har ändrats utan tillståndet. Jag tror att det är ganska viktigt att skilja på lag och tillståndsvillkor.

Aftonbladet skriver att lagen var utformad på så vis att även om Radio- och tv-verket formellt sett var kontrollinstans, så kunde överträdelser inte utredas om inte regeringen först lämnade in en anmälan.

Ja, för den här typen av villkor, som gäller ägande, är det i första hand regeringen som ska se till att villkoret följs. Om regeringen anser att någon bryter mot villkoret så mycket att frågan om tillståndet bör återkallas ska prövas så ska de anmäla detta till oss. Det gäller även nu för de tillstånd som regeringen meddelar.

Och det gjorde aldrig den borgerliga regeringen?

Nej.

Hade TV4 kunnat bli av med tillståndet i så fall?

Ingen aning. Det har inte prövats.

Vad jag kan säga om återkallelse av sändningstillstånd är att det finns en yttrandefrihetsaspekt som gör att vi inte bara kan återkalla dem. Ett beslut om att återkalla ett sändningstillstånd kan bara fattas om det i betraktande av skälen för åtgärden inte framstår som alltför ingripande.

Aftonbladet skriver vidare: ”Tre månader före valet, när oppositionen trots allt såg ut att kunna vinna, genomför regeringen något som ser ut som en desperationsmanöver. TV4 får återigen nya sändningstillstånd. Men enligt den nya lagen måste kanalen ägas av Bonnier: Ägarförhållandena och inflytandet i TV4 AB får inte förändras mer än i begränsad omfattning. Det antecknas att TV4 AB för närvarande, den 17 juni 2010, ägs av Bonnier AB. Tillstånden gäller lägligt nog till slutet på kommande mandatperiod 2014.”

Enligt Kerstin Morast var det inte regeringen som gjorde den ändringen, utan Myndigheten för radio och tv.

Vi delade ut 12 tillstånd den dagen, alla med samma villkor, och alla fram till 2014. Vi ändrade i villkoret något jämfört med de tillstånd vi gav under 2008 för att vi ville närma oss ordalydelsen i radio- och tv-lagens regel om att vi får förena ett tillstånd med villkor om att ägarförhållandena och inflytandet i ett företag som får tillståndet inte får förändras mer än i begränsad omfattning.

Läs hela artikeln på Aftonbladet Kultur.

Reglerna skyddar Bonniers ägande av TV4

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

TV4Bonnier

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.