Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Därför avpublicerade HDSydsvenskan minnesordet över Hans Carling

Publicerad: 8 september 2017, 06:52

Pia Rehnquist. Chefredaktör på Sydsvenskan. Ansvarig utgivare för Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

HDSydsvenskan borde inte ha publicerat minnesordet över musikern Hans Carling. Det konstaterar den ansvariga utgivaren Pia Rehnquist, som efter en bakgrundskoll av skribenten beslutade att göra en avpublicering. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanHelsingborgs Dagblad

I mitten av augusti i år dog trumpetaren och orkesterledaren Hans Carling. Carling var, förutom en känd jazzmusiker, uppmärksammad för sina kopplingar till högerextremismen vilka avslöjades under 1990-talet. Carling har bland annat tonsatt texter av fascistiska Nysvenska rörelsens grundare och ledare Per Engdahl.

I minnesordet, som publicerades i Helsingborgs Dagblad, Sydsvenskan och den högerextrema tidningen Nya Tider, framhålls Hans Carlings insatser som jazzmusiker. Ingenstans nämns någonting om hans kopplingar till nazismen. Däremot står det att han ”tonsatte nationellt orienterade sånger och hjälpte nationellt sinnade kamrater som hamnat i svårigheter”.

Texten har nu avpublicerats på HD och Sydsvenskans sajter. Pia Rehnquist, chefredaktör på Sydsvenskan och ansvarig utgivare för HDSydsvenskan, förklarar hur minnesordet kunde publiceras:

– Läser man hela texten är vissa formuleringar möjligtvis på gränsen, men den är ändå relativt rumsren. Det är en beskrivning av en känd musiker, som visserligen har kopplingar till högerextremism, men vi tyckte ändå att texten i sig skulle kunna fungera.

Publiceringen väckte inga större reaktioner, berättar Pia Rehnquist. Förutom att en person hörde av sig och ifrågasatte skribenten. Därefter gjordes en grundligare bakgrundskoll:

– Det som hände efter publiceringen var att vi fick bättre kunskap om skribenten. Kombinationen av den information som tillkom efter publiceringen och en del formuleringar i texten fick oss att fatta beslutet att avpublicera.

Bakom minnesordet står en uppmärksammad präst som 2014 uteslöts ur Sverigedemokraterna. Anledningen var att han skrivit för den högerextrema tidningen Nya Tider som nu också publicerat minnesordet.

– Efter att vi gjorde den här ytterligare bakgrundskollen var beslutet att avpublicera ganska enkelt. Men det var först när vi hade helhetsbilden som det blev aktuellt. Så här i efterhand borde vi naturligtvis gjort en bättre koll i och med att det gällde en så pass kontroversiell person.

Pia Rehnquist medger att man brustit i rutinerna i hanteringen av minnesordet och säger att det kan bli aktuellt att se över dem:

– Med tanke på hur extremt sällan detta händer sett till hur många minnesord som passerar så tycker jag att vi har relativt bra rutiner i dag. Men visst skulle det vara förmätet av mig att säga att det inte finns anledning att se över dem när vi kan konstatera att vi brustit i det här fallet.

Minnesordet publicerades även i den tryckta tidningen.

Har ni lagt in någon kommentar eller förklaring till avpubliceringen i senare papperstidningsutgåvor?

– Nej, det har vi inte gjort.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev