Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Därför är det låst i Nyköping

Publicerad: 22 Mars 2011, 07:56

Södermanlands Nyheter bedriver inte kampanjjournalistik. Och det finns inga sakfel i bevakningen av hur landstingspolitikerna hanterat sina arvoden menar chefredaktör Göran Carstorp. Tidningen vägrar rätta till sina grova misstag. Och vägrar berätta hela historien menar landstingets informationschef Anna Jerdén.


Ämnen i artikeln:

Södermanlands Nyheter

I augusti i fjol publicerade tidningarna i Södermanland under fem dagar en omfattande artikelserie om landstingets affärer. Där togs bland annat upp att vissa politiker fått arvoden utan att det fanns politiska beslut bakom och att kostnaderna för arvoden ersättningar rusat i väg de senaste åren.

Publiceringarna medförde bland annat att landstingsstyrelsens ordförande avgick.

En månad senare kom den utredning landstinget beställt av revisionsföretaget PricewaterhouseCoopers (PwC). Där kom PwC fram till att det begåtts ett antal formella fel men att landstinget inte drabbats ekonomiskt. Det som skett var att arvodena fördelades på ett annat sätt inom gruppen än det som fastslagits.

Vilket inte alls kommit fram i främst Södermanlands Nyheters rapportering menar Anna Jerden.

Ett paradexempel på kampanjjournalistik som gått snett.

SN drar bara upp arvodena om och om igen. Vilket medfört att om du frågar vilken Nyköpingsbo som helst så frågar sig säkert han eller hon varför landstingspolitikerna skott sig och inte betalar tillbaka pengarna.

Det har lett till ett stort antal insändare och kommentarer på nätet med grova påhopp på politikerna enligt Anna Jerdén. Vilket i sin tur medfört demonstrationer och hot mot de förtroendevalda i landstinget.

Anna Jerdén menar också att det varit mycket svårt att nå ut med landstingets bild av hur arvodena hanterats. Bland annat därför togs det beslut på att engagera pr-konsulten Paul Ronge.

Vi behövde proffshjälp med kommunikationen.

Hjälpte det?

Att du ringer visar att vi kommit en bit på väg i alla fall. För vi såg det som enda sättet att lyfta de här frågorna. Att redaktionerna här i Sörmland också ska få ögonen på sig.

Vad har landstinget för relation med Södermanlands Nyheter i dag?

Just nu är de inte så goda. Fast vi fortsätter som vanligt att skicka ut pressmeddelanden och svarar på frågor när de ringer. Men vår enda önskan nu är att de ska upphöra med sin kampanjjournalistik. Vår önskan är att få arbeta med landstingets riktiga frågor. Det här har kostat mycket tid och pengar.

Hur landstinget i Södermanland hanterar sina arvoden har nästan blivit en riksangelägenhet. Det sedan bland annat Medierna i P1, den mediekritiska sajten Second opinion och Dagens Nyheter tagit upp Södermanlands Nyheters bevakning.

En konsekvens av landstingets strävan att flytta fokus från sakfrågan till att handla om SN:s journalistik menar tidningens chefredaktör Göran Carstorp.

Journalister på SN tittade redan 2009 på frågan om hur landstinget skötte sina affärer. Sedan kom artikelserien i höstas vilket fick den stora dementimaskinen att rulla ut, enligt Södermanlands Nyheters chefredaktör Göran Carstorp.

Att tidningen ägnar sig åt kampanjjournalistik är helt fel. Det har heller aldrig funnits någon målsättning att avsätta någon politiker menar han.

Att kostnaderna inte ökat för politikerna är landstingets version menar Göran Carstorp. I själva verket har de ökat markant. Enligt tidningens granskning med 36 procent på fyra år. Per år är kostnaden för landstingspolitiken, alltså bland annat arvoden och ersättningar, 148 kronor per sörmlänning och år. Tidningen jämför med Halland som har 25 000 fler invånare och där motsvarande kostnad ligger på 118 kronor per invånare.

Kritiken om att SN inte tagit upp utredningen från PwC ger han inte heller mycket för.

Vi har skrivit om den både i tidningen och på nätet. Där har vi också lagt upp hela rapporten så att alla som vill kan ladda ner den.

Men visst finns det ett stort intresse bland läsarna för den här affären. Det sticker han inte under stol med. SN skickar regelbundet ut frågor till sin läsarpanel. Den avslutas alltid med en öppen fråga om det finns några egna kommentarer. Efter den senaste panelen fick tidningen in ett 60-tal kommentarer om bevakningen av arvodesaffären.

99 procent applåderade det vi hade gjort, säger Göran Carstorp. På eget initiativ. Och dessa läsare brukar absolut inte stryka oss medhårs.

Vad har tidningen för relation till landstinget idag?

Vi fortsätter bevaka det givetvis. Vilka beslut som tas och vilka konsekvenser det får. Vi låter också läsare uttala sig om dessa. Men vi censurerar inte SN-kritiska insändare heller. Vi håller vår linje.

Ronge: SN agerar som en mobbare

När Södermanlands Nyheter berättade att pr-konsulten Paul Ronge anlitats av landstinget började han agera publikt:

Helt annorlunda jämfört med mina andra uppdrag.

Han vill inte gå närmare in på vad hans uppdrag går ut på än att han ska hjälpa kommunen att få ut sitt budskap. Men visst kan det ingå att vissa frågor ska lyftas fram menar Paul Ronge.

Han menar också att SN agerar lite som en mobbare med landstinget som offer:

Och helst vill de att mobboffret ska ha sina händer bakbundna i och med att tidningen ifrågasätter när de tar in hjälp.

Ämnen i artikeln:

Södermanlands Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.