Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Danskarna överger papperstidningen

Publicerad: 5 Januari 2011, 09:47

En tredjedel av danskarna är nu utan tryckt tidning. Om några år kommer det att gälla halva landets befolkning om utvecklingen håller i sig.


Allt färre danskar läser tryckta tidningar. Under det senaste året har tidningarna fått 25 procent färre läsare. Det betyder att i dag står en tredjedel av danskarna utan tidning. Om utvecklingen fortsätter i samma takt som hittills kommer mer än hälften av landets befolkning att nästa år hämta sina nyheter på andra ställen än i tryckta tidningar.

Detta visar en analys som den danska finanstidningen Börsen har företagit. Tidningen undersöker varje år 1 000 danskars medie- och nyhetskonsumtion.

Bortfallet från print är lika stort hos gruppen 30-39 år som hos de 18-29-åriga. I båda dessa grupper svarar över hälften att de inte läser tidning.

Hittills har personer i åldrarna 40-49 år varit stabila läsare av tryckta tidningar. Nu visar det sig att nästan 40 procent av dessa har upphört med att läsa papperstidning.

Bedömare av mediebranschen är bekymrade för dagstidningarna, som ännu inte har funnit ett sätt att ta igen på det digitala området, vad de förlorar på print.

Läs Börsens analys.

Christer Källström

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.