Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Danska läsarna: Gratis Nyhedsavisen klättrade i topp

Publicerad: 7 Februari 2008, 09:07

Nyhedsavisen är nu Danmarks mest lästa tidning, enligt färska siffror från Gallup. Men undersökningen är gjord före ägarbytet och innan hälften av redaktionen sparkades. Frågan är därför om Nyhedsavisen på sikt klarar att hålla första platsen.


Med ett dagligt läsartal på 604 000 i januari har Nyhedsavisen nu gått förbi 24timer, som har 554 000 läsare. Jyllands-Posten är landets tredje mest lästa tidning med 508 000 läsare. Därefter kommer MetroXpress med 501 000 läsare och Politiken med 456 000. Urban hamnar på sjätte plats med 428 000 läsare.

För kort tid sedan fick Nyhedsavisen nya ägare, som startade med att säga upp halva redaktionen och lägga ner hushållsutdelningen av tidningen i Odense. Med en sådan kraftig nedskärning av redaktionen finns det risk för att kvaliteten på tidningen så småningom försämras, vilket kan påverka läsartalen.

Men Nyhedsavisens vd, Morten Nissen Nielsen, förnekar att de senaste gjorda förändringarna kommer att få någon inverkan på läsartalen.

När Nyhedsavisen sökte nya ägare framhöll tidningens ledning i försäljningsprospektet att läsartalen ska nå 700 000 i maj och 800 000 i november. Idag vill tidningens vd inte kommentera dessa siffror.

Nu kommer de stigande läsartalen för Nyhedsavisen inte omedelbart att påverka tidningens annonsintäkter, eftersom annonskontrakten i regel har ingåtts långsiktigt.

I förhållande till upplagan har Nyhedsavisen färrest läsare per tidningsexemplar. (Nyhedsavisens upplaga ligger på drygt 500 000 ex). Därför kostar det tidningen förhållandevis mycket pengar och resurser att få höga läsartal. Och inte minst att behålla nummer ett-positionen.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.