Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Danska JP blir tabloid uppsägningar väntas

Publicerad: 28 Maj 2008, 11:15

Danmarks största betaltidning, Jyllands-Posten, går i augusti över till tabloid. Samtidigt väntas uppsägningar av personal, eftersom tidningens upplaga sjunker och annonsintäkterna minskar.(NY VERSION)


För en tid sedan gick Jyllands-Postens näringslivsbilaga över till tabloid och enligt tidningsledningen är läsarna nöjda med förändringen.

– Vi följer den internationella trenden och gör nu hela Jyllands-Posten till tabloid, säger koncernchef Lars Munch i JP/Politikens hus till Medievärlden. Vi gör inte detta av ekonomiska skäl, för Jyllands-Posten och hela koncernen är en sund affär.

– Samtidigt med omläggningen av format genomför vi en rad redaktionella förändringar i form av nya dead lines, bättre planering och liknande. Allt detta ger rationaliseringsvinst, som kommer att medföra uppsägningar av personal. Hur många det bliver vet jag inte i dag. Nu ska vi inleda förhandlingar med de fackliga representanterna och först därefter kan jag säga något om storleken på besparingarna, säger Lars Munch.

Jyllands-Posten ingår i koncernen JP/Politikens Hus, som i fjol hade ett minus på 134 miljoner kronor. Det var främst gratistidningen 24timer samt stora investeringar, som gav underskottet. Jyllands-Posten gick däremot med överskott. I år väntas koncernen gå med vinst. Den ekonomiska belastning som 24timer tidigare har varit för koncernen, har nu avmattats efter fusionen mellan 24timer och MetroXpress.

Jyllands-Posten har under det senaste året tappat drygt 14 000 exemplar i upplaga. I dag ligger tidningens upplaga på drygt 134 000. Samtidigt har annonsintäkterna gått tillbaka. I ett möte med medarbetarna har koncernledningen aviserat att besparingar måste genomföras på tidningen. Det handlar om att spara omkring 40 miljoner kronor.

För några veckor sedan lämnade Jyllands-Postens chefredaktör, Carsten Juste, sin tjänst och ersattes av Jörn Mikkelsen från samma tidning.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.