Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Danska journalister stöder Mecom-uppror

Publicerad: 18 Februari 2008, 09:43

På Mecom-ägda Berliner Zeitung är journalisterna rasande över ledningen och David Montgomerys planer för tidningen. De tyska journalisterna får stöd av kollegorna på Berlingske Tidende, där oron är stor över vad som ska med Mecom.


Det brittiska tidningshuset Mecom är i svårigheter. Aktiekursen rasar och skulderna växer. Samtidigt ökar kravet på avkastning från Mecoms ägare. Som en följd av detta svänger nu Mecom-chefen David Montgomery sparyxan runt om i Europa.

Berliner Zeitung har under de senaste två åren genomgått omfattande sparrundor. Nu vill Mecom att det vidtas ännu fler besparingar; samtidigt säger David Montgomery att han vill ha en avkastningsgrad på 18-20 procent för tidningen.

Sparkraven har lett till ett uppror bland journalisterna på Berliner Zeitung. De kräver nu att chefredaktören för tidningen, Josef Depenbrock, avsätts eftersom han, enligt journalisterna, inte passar för jobbet. Medarbetarna vill också att tidningen får en ny ägare. Enligt tyska medier råder det för närvarande en mycket hätskt stämning på Berliner Zeitung.

Det som sker i Tyskland har engagerat journalisterna på Berlingske Tidende. I fredags eftermiddag möttes styrelsen för journalisternas klubb på tidningen och diskuterade frågan. Det slutade med att man gjorde ett stöduttalande till kollegorna på Berliner Zeitung.

Vad går stödet ut på?

– Vi stöder de tyska journalisternas protester mot så kraftiga besparingar och kravet på så hög avkastning, säger journalistklubbens ordförande på Berlingske Tidende, Frederik M. Juel, till Medievärlden. Så stora besparingar och så omfattande krav på avkastning gör det omöjligt att skapa den nödvändig utvecklingen av tidningen.

Har ni planer på att utvidga stödet till era tyska kollegor?

– Vi har redan idag ett organiserat samarbete mellan de anställda på alla Mecoms tidningar i Europa. Om det kommer förfrågningar från journalisterna på Berliner Zeitung, är vi beredda att möta dem för att utbyta erfarenheter och för att stå bättre rustade. För här på Berlingske Tidende är vi anställda oroliga och osäkra för vad som kan komma att hända med Mecom, säger Frederik M. Juel.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.