Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Dansk RÅ överklagar inte friande dom

Publicerad: 14 December 2006, 13:21

Den friande domen mot chefredaktören och två journalister på Berlingske Tidende kommer inte att överklagas. Det har den danske riksåklagaren beslutat, skriver TT.


Journalisterna Michael Bjerre och Jesper Larsen samt chefredaktören Niels Lunde stod åtalade för att i ett antal artiklar 2004 ha spritt uppgifter som byggde på förtrolig information om Danmarks beslut att ställa upp med trupp i kriget i Irak. Enligt BT grundade sig regeringens beslut på uppgifter som inte stämde överens med verkligheten.

Journalisterna friades i början av december i Københavs Byret med hänvisning till människorättskonventionens artikel 10 om yttrandefriheten. Domstolen ansåg att allmänhetens rätt till information vägde tyngre än statens behov av att låta uppgifterna förbli hemliga.

Den person som läckte uppgifterna, en anställd på försvarsministeriet, dömdes förra året till fyra månaders fängelse för brott mot tystnadsplikten.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.