Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Danmark och Tyskland ger Mecom underskott

Publicerad: 20 Augusti 2008, 07:35

Mecom kan ännu inte visa fram något överskott, trots en kraftig ökning i intäkterna. Samtidigt har koncernens skulder stigit dramatiskt. Det visar halvårsresultatet, som lades fram i dag.


En jämförelse med siffrorna från i fjol visar att omsättningen ökade  med 4 miljarder svenska kronor till totalt 8,6 miljarder. Orsaken till detta är övertagandet av holländska Wegener och tyska Berliner Verlag.

Mecom sliter dock fortfarande med underskott, även om det har reducerats något. I fjol låg underskottet på 280 miljoner kronor, efter första halvåret i år utgör det 228 miljoner.

Skuldbördan har under det senaste halvåret vuxit markant. I fjol var den 865 miljoner kronor. Nu har den vuxit till hela 6 miljarder.

Om vi ser på utvecklingen i de olika länder där Mecom har verksamhet, så visar det sig att det är Norge, Edda Media, som har den största framgången. Under det första halvåret ökade Edda Media intäkterna med 9 procent. De norska tidningarna hade ett driftsresultat på 250 miljoner kronor, vilket ger en driftsmarginal på nästan 15 procent.

Polen ökade omsättningen med fyra procent, medan Holland gick upp med en procent.

Däremot ser det betydligt mörkare ut i Danmark, där Berlingske Media förlorade sju procent av sin omsättning under det första halvåret. Även Tyskland har problem med intäkterna.

Det är svårigheterna i Danmark och Tyskland som drar ned de positiva resultaten från de övriga länderna.

Under senare tid har det spekulerats i en försäljning av Edda Media. Detta har gett Mecom-aktierna en puff uppåt. Men i dag, när halvårsresultatet presenterades, gick kursen ned med tio procent.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.