Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Daniel Poohl: Tvärtemot Expressens profil som antirasistisk tidning

Publicerad: 16 December 2010, 12:52

Expos chefredaktör Daniel Poohl tycker att Ulf Nilsons krönika i tisdagens Expressen är "häpnadsväckande".


Ämnen i artikeln:

Expressen

Det är två saker som får mig att reagera kraftigt. För det första idén att det finns pursvenskar och andra svenskar. Det är en rasistisk föreställning om att det finns rena svenskar och utblandade svenskar, som om svenskhet fanns i blodet eller i generna.

För det andra myten om svenskheten och att vi håller på att tas över av muslimer. Det bygger för det första på idén om att en ”muslim” alltid är en ”muslim” och aldrig kan bli ”svensk”. Dessutom är det felaktigt att utgå från att människor från länder med höga födelsetal skulle fortsätta föda lika många barn, det har forskningen visat.

Kan det här påverka Expressens trovärdighet som en tidning som är engagerad mot främlingsfientlighet?

Jag anser att krönikörer ska ha en väldigt stor frihet att skriva vad de vill. Samtidigt måste jag säga att, mot bakgrund av Expressens idé och profil som antirasistisk tidning, är det märkligt. Den här krönikan tycker jag går tvärtemot den profilen. Det här är resonemang som du vanligen hittar på högerextrema sajter.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.