onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Daniel Nordström stäms för grovt förtal

Publicerad: 18 januari 2017, 10:16

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT, Norrtelje Tidning, Länstidningen Södertälje, Nynäshamns-Posten, Arboga Tidning, Bärgslagsbladet, Fagersta-Posten och Sala Allehanda. Foto: Lennye Osbeck

I veckan inkom en stämningsansökan om grovt förtal till Västmanlands tingsrätt. Bakom stämningen stod en läkare som i en publicering i Folkbladet från 2012 beskrivits som ”aktiv nazist”. Nu stämmer han tidningens dåvarande ansvarige utgivare Daniel Nordström. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

Folkbladet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Stämningsansökan gäller en artikel i Folkbladets pappersupplaga och en webbpublicering. Båda gjorda 2012. Preskriptionstiden för att Nordström skulle kunna dömas till fängelse eller böter har gått ut, men han kan ännu krävas på skadestånd – under förutsättning att man kan bevisa att det var förtal. I stämningsansökan yrkar anmälaren på skadestånd på 1,7 miljoner kronor för förlorad arbetsinkomst och psykiskt lidande.

I ett mejl till Medievärlden skriver Daniel Nordström, i dag utgivare och chefredaktör för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen, att han kände till stämningen:

”Jag kände till det eftersom XX har kontaktat mig och berättat att han ska stämma mig. Han säger för övrigt att han också har stämt Jan Helin för en gammal artikel i Aftonbladet. Jag har dock inte fått någon officiell stämningsansökan via tingsrätten.”

Hur reagerade du på stämningsansökan?

”Eftersom artikeln publicerades 2012 är det aningen förvånande att en stämningsansökan dyker upp först nu. I övrigt reagerade jag inget speciellt. Om XX vill stämma mig har han förstås rätt att göra det.”

Vad tänker du om förtalsanklagelserna?

”Det är inte upp till mig att bedöma, det får rätten göra. Det jag kan säga är att jag kände mig trygg vid publiceringen 2012 och att jag ännu känner att beslutet var rätt.”

Hur minns du den här publiceringen?
”Det var en ytterst relevant publicering. I en ledartext skrev Folkbladet om XX som citerats som expert i den statliga utredningen om apatiska flyktingbarn 2006, och det faktum att han vid tiden för publiceringen var aktiv nazist, detta efter att han anslutit till numera nedlagda Svenskarnas Parti. XX hörde av sig efter publiceringen och hävdade att han inte var nazist. Han hävdade att han gått med i Svenskarnas Parti som en medveten provokation. Det var nya och också intressanta uppgifter, därför publicerades ett genmäle där XX fick ge sin syn på saken.”

Såhär i efterhand står Daniel Nordström fast vid att publiceringen var korrekt och han tycker inte att något skulle ha gjorts annorlunda:

”Nej, det finns ingenting som skulle ha gjorts annorlunda. Det var en korrekt publicering och det var också korrekt att XX fick ett genmäle.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev