Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Daniel Nordström: ”Polisen lyfter inte ett finger”

Publicerad: 24 augusti 2017, 06:41

Daniel Nordström, utgivare och chefredaktör för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen. Foto: Mattias Holgersson/Länstidningen

VLT:s chefredaktör Daniel Nordström är starkt kritisk till polisens arbete kring brott som rör journalisters säkerhet. På kort tid har både han och flera av hans medarbetare vänt sig till polisen efter att ha hotats eller attackerats. Men polisen gör ingenting, menar han.


I maj, efter flera hot, misshandlades VLT:s kriminalreporter Håkan Slagbrand i sitt hem. Och bara några veckor tidigare hade hans bil satts i brand. Slagbrand själv kopplar båda attackerna till sin yrkesroll.

Kort efter att misshandeln inträffat fick Daniel Nordström, utgivare och chefredaktör för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen, ett mejl om att han står näst på tur.

– Jag lämnar in uppgifterna till polisen förstås. Men får svaret att det inte är något hot. Och meningen i sig är det förstås inte, men hur ska jag annars tolka de raderna i den här kontexten?

Förutom att Håkan Slagbrand och Daniel Nordström delgav polisen sina misstankar om vem som låg bakom fanns också teknisk bevisning i form av fimpar som tros komma från gärningsmannen. Trots det lades förundersökningen ned i juni i år. Utan att polisen DNA-testat fimparna och/eller gått vidare med Slagbrand och Nordströms uppgifter.

– Jag blev förstås beklämd. Att polisen lägger ned förundersökningen efter två veckor utan att ha gjort någonting. Det är så illa det kan bli, säger Daniel Nordström till Medievärlden.

Nu har ett juridiskt ombud till Håkan Slagbrand begärt att åklagare överprövar Polismyndighetens beslut att lägga ned förundersökningen.

– Vi har diskuterat det här och han har mitt fulla stöd. Men det är Håkan Slagbrand som, i samråd med sitt juridiska ombud, har begärt det här.

Daniel Nordströms förhoppningar om att förundersökningen ska återupptas är dock låga:

– Jag vet inte vad jag ska tro. Det viktiga här att vi markerar – och fortsätter jobba. Jag hoppas verkligen att de återupptar förundersökningen, men jag har tyvärr svårt att känna något hopp.

För Daniel Nordströms kritik mot polisens prioritering av brott som hotar åsiktsfrihet och yttrandefrihet bottnar inte bara i hanterandet av fallet med Håkan Slagbrand. På tidningarna i Västmanland finns ytterligare två polisanmälda fall som rör hans medarbetare. Inget av dem har polisen valt att gå vidare med.

– Polisen lyfter inte ett finger. Tittar man på de här förundersökningarna så är ingenting gjort. Det är möjligt att polisen har en annan bild, men min upplevelse är att de fullständigt struntat i att ta det här vidare.

Problemet är att det är så avgörande i vilka händer ett ärende hamnar, menar han:

– Det finns poliser som tar det här på allvar och förstår att det är ett hot mot yttrandefriheten och demokratin. Men tyvärr finns det också många andra som inte tar detta på allvar.

– I många fall är dialogen med polisen i dag bättre än vad den varit tidigare, men när det kommer till handling så är det fortfarande mycket som avskrivs. Det är tröttsamt.

Här har Daniel Nordström bloggat om polisens hantering av fallen i Västmanland.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.