Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Dala-Demokraten firar 100 år med manifest

Publicerad: 13 april 2017, 04:10

Lisa Pehrsdotter, ansvarig utgivare på Dala-Demokraten.

I år 100-årsjubilerar Dala-Demokraten. Det firar tidningen med 100 löften som den framtida verksamheten ska utgå från: "Det är lätt att blicka bakåt när man jubilerar, vi ville i stället försöka titta framåt och berätta vad vi står för nu och i framtiden", säger tidningens ansvariga utgivare.

Ämnen i artikeln:

Dala-Demokraten

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det första numret av Dala-Demokraten utkom 1917. Det vill tidningen uppmärksamma genom ett manifest vilket innehåller 100 löften som nästa sekels verksamhet ska präglas av.

– När vi nu fyller 100 år och vill fira det rejält, passade manifestformen bra, tyckte vi. Och givetvis gör vi det i hundra punkter. Det är lätt att blicka bakåt när man jubilerar, vi ville i stället försöka titta framåt och berätta vad vi står för nu och i framtiden, säger Lisa Pehrsdotter, ansvarig utgivare på Dala-Demokraten.

De 100 punkterna, som bland annat handlar om nyhetsjournalistik och opinionsjournalistik, har tagits fram av tidningens redaktion. Med start i dag, på skärtorsdagen, ska manifestet lanseras på olika platser i Dalarna.

Varför är det viktigt att kommunicera de här löftena?

– Det känns som att det är viktigare än någonsin att berätta vad vi som seriös och oberoende tidning står för. Vi kommer att kommunicera vårt manifest på alla möjliga vis, både genom att till exempel erbjuda källkritiklektioner och genom andra lite mer jippobetonade grejer, som nu när vi lanserar en tävling som går ut på att man ska hitta så många manifestpunkter som möjligt – en del av dem kommer att synas väldigt väl, andra får man leta lite efter. I dag hänger vi till exempel upp en massa förstoringsglas i några olika orter i Dalarna, med texten ”Manifest nr 23. Vi granskar makten. #dalademokraten100år” och vi har en jättefin broderad bonad som vi hoppas kunna få hänga upp på ett kafé, till exempel.

Vad hoppas du att manifestet ska ge läsarna?

– Vi hoppas att det ska skapa engagemang och hjälpa till att skapa ett samtal om vad journalistik är och varför den är viktig, för att vara lite högtidlig. Sedan måste vi förstås hålla vad vi lovar – och det kommer att även fortsättningsvis innebära att vi gör bra lokaljournalistik och att vi även fortsättningsvis har en av landets starkaste opinionsjournalistik, till exempel. Och så hoppas vi att både våra nuvarande och blivande läsare och användare tycker att det är lite roligt också!

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev