Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Dagsvara: Polisen fångades av Open Source

Publicerad: 27 Januari 2009, 13:39

Polisen lägger årligen ner över en miljard kronor på IT. Genom att gå över till fler Open Source-lösningar räknar man med att spara närmare 200 miljoner kronor. Vilket gör det möjligt att investera i 400 nya polisbilar berättade Per-Ola Sjöswärd, it-strateg på Rikspolisstyrelsen.


Det är ingen tvekan om att Open Source-systemen klarar av belastningarna lika bra, eller bättre, jämfört med betal-systemen anser Per-Ola Sjöswärd.

För att testa belastade man servern som hanterar passansökningar med 1 miljon ansökningar under en arbetsdag. Vilken den klarade av.

Vilket innebär att om hela Sveriges befolkning bestämde sig för ett emigrera skulle man klara av att hantera det på nio dagar fastslog Per-Ola Sjöswärd.

Nu utreder polisen frågan om ett 30-tal it-stöd ska flyttas över till Open Source-plattformar. Man har kommit fram till att supportkostnaderna för licenser och hårdvara på det befintliga verktygen kommer att ligga på omkring 216 miljoner under de närmaste fem åren. Att flytta över till Open Source skulle kosta drygt 95 miljoner.

– På fem år blir det alltså en kostnadsbesparing på 120 miljoner, säger Per-Ola Sjöswärd.

Läs också SvenÅke Boström på Tidningsliv.{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=1}

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.