Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Dagsvara: Jobba med video som bas

Publicerad: 28 januari 2009, 10:54

Kameran är ett multiverktyg och flyter samman med datorn. Rörligt, stillbild, grafunderlag, intervjuregistrering - kapaciteten är enorm. Men hur materialet ska användas påverkar fotografens arbete.


Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Kameran är ett multiverktyg och flyter samman med datorn. Rörligt, stillbild, grafunderlag, intervjuregistrering – kapaciteten är enorm. Men hur materialet ska användas påverkar fotografens arbete.Numer är inte datakraften i kamerautrustningen en begränsning. Kraften räcker till mer än extrem snabbhet, hyperkvalitet och tilläggsdata.   Därför kan dagens videokamera användas för stillbild också, med tillräcklig kvalitet för tryck. Så arbetar till exempel Sydsvenskans videoreporter Ola Nilsson. Men även om videoupptagningen är underlag för allt, så är bildkompositionen som krävs för en bra rörlig sekvens inte detsamma som för en bra stillbild, påminde han om.  Moderna utrustningen gör det möjligt att arbeta ensam för flera kanaler. Samtidigt ger den teamet redskap. Ola Nilsson och Leif Andersson ingick i en grupp på fem från Sydsvenskan som i höstas jobbade en halv dag med en utställning om Pompeji, som ledde till en omfattande publicering på pappret, fyra sidor med bland annat påkostad grafik, och på nätet pdfer, artiklar, stillbilder och rörligt. Länk här.  Nya tekniken gör det problematiskt för fotograferna – hur upprätthålla gränser, mellan original och bearbetning, mellan mitt och annans, mellan rörelse och ögonblick.   Och samtidigt mängder med möjligheter att finna det rätta uttrycket, den rätta kombinationen av former för just det man vill uppnå.  Vad händer i nästa steg? Som Björn Zitting, IKEA, sa:  publiken kommer i allt högre grad att kräva att få ta del och påverka. Bilderna får ett fortsatt liv.{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=2}

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.