Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Dagstidningar som samarbetar med Minibladet får stöd

Publicerad: 16 november 2017, 08:59

Eleverna i klass 2a på Sofielundsskolan har fått sitt första journalistiska uppdrag som Minireportrar.

NWT och Sörmlands Media har tilldelats ett utvecklingsstöd för sitt samarbete med nyhetstidningen Minibladet som riktar sig till barn mellan 4 och 12 år.


Ämnen i artikeln:

NWT

Stödet till dagstidningarna som samarbetar med Minibladet har beviljats av Myndigheten för press, radio och tv. I Värmland har NWT tilldelats stöd och i Sörmland går stödet till Sörmlands Media, där titlarna Eskilstuna-Kuriren/Strängnäs-Tidning, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren ingår.

– Det här är förstås väldigt roligt eftersom det ger oss möjlighet att utveckla det lokala innehållet på sajterna. Vi har tagit fram en fantastisk sajt som vi nu ska fylla även med lokalnyheter, säger Maria McShane på företaget Läs och lär som driver Minibladet.

Maria McShane tog initiativ till och grundade Minibladet, som både är en veckotidning och sju nyhetssajter, i oktober 2014. Ambitionen var att skapa ett nyhetsmaterial som är format efter barn och deras olika förutsättningar, bland annat genom talsyntes och texter i olika språkliga nivåer. Och syftet är att väcka läslust och nyhetsintresse hos den yngre publiken.

Minibladet har tidigare fått pengar av Post- och telestyrelsen vilket bland annat gjort att man kunnat utveckla sajterna samt ta fram utbildningsmaterial till ett projekt man kallar Reporterskolan. Minibladets reporterskola är en samarbetsmodell mellan Minibladet, skolor och dagstidningar för att barn ska kunna bli lokalreportrar. Modellen har testats under två år i Göteborg, Svedala och Malmö.

– I reporterskolan får barnen uppdrag i olika svårighetsgrad. Det kan vara allt från enklare uppgifter som att sätta ihop en enkät, till svårare uppgifter som att skriva en hel artikel.

Just nu pågår ett projekt på Reporterskolan på Sofielundsskolan i Malmö. Här har skolans femteklassare sammanställt sin första kändisintervju. Och här är resultatet av årskurs tvås arbete med läsarbilder och enkäter.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

NWT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev