Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Dagstidningar snart för iPad

Publicerad: 13 April 2010, 09:36

Bonnier har tagit de första stegen in i iPad-världen med sitt amerikanska magasin Popular Science. Och koncernen kommer inte att vänta länge innan man tar fram versioner av sina svenska dagstidningar.


   Det går inte att dröja med det tills det finns en tillräckligt stor marknad i Sverige, säger Björn Jeffry, framtidsstrateg på Bonnier R&D.

Huvudfokus ligger dock ännu så länge på magasinssidan. När iPaden introduceras på den svenska marknaden räknar han med att Bonnier kommer att ha produkter färdiga.

Men man stirrar sig inte blinda på Apples läsplatta.
   Vi följer marknaden. Blir det till exempel någon Windows-variant som tar över kommer vi givetvis ta fram produkter för den.
Det viktiga är att magasinsupplevelsen blir den rätta.

Ett problem är att det inte precis finns någon standard för hur man till exempel ska navigera mellan sidorna. I USA finns det ett konsortium där de största aktörerna ingår men därifrån har det inte sipprat ut speciellt mycket.
Det finns inte heller någon möjlighet att samla magasin på ett ställe som man göra med böcker i sin iPad.

Allt som läsarna gör med produkten kan skickas tillbaka till avsändaren. Vilka sidor de läser och hur länge. Även exakt var läsarna trycker och vilka funktioner de utnyttjar på sidorna går att sända tillbaka till avsändaren.

De här mätningarna är en av de stora fördelarna. Men det är inte alla som gör något av dessa  data, säger Björn Jeffry

Och om någon läser ett magasin på iPad där det inte finns uppkoppling lagras dessa detaljer och skickas när användaren kommit i kontakt med nätet.

Något man på Bonnier R&D inte har full koll på är vilket tålamod läsarna har med nedladdningstiderna. De iPad-versioner som finns på marknaden i nuläget kräver trådlöst nätverk för att kunna ladda ner ny läsning. Men 3G-versionen är inte långt borta.
Då blir användaren friare men i regel tar det då längre tid att få sitt magasin.
Vilket gör att filstorleken kan bli en begränsande faktor.

En nackdel med iPad som han hunnit upptäcka är att den inte fungerar så bra utomhus om solen skiner.
Så man kan säga att den passar bra för vårt klimat.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.