Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Dagspress tar andelar i år

Publicerad: 30 November 2010, 11:41

Reklammarknadens tillväxt blir närmare nio procent i år. Dagspress går ännu bättre med en tillväxt på elva procent enligt IRM:s vd Magnus Anshelm.


Ämnen i artikeln:

IRM

En anledning är en kraftig tillväxt för kvällspressen under 2010. OS, fotbolls-VM och prinsessbröllop är tre faktorer som bidragit till framgångarna enligt IRM. Men eftersom de är engångshändelser kommer 2011 inte gå lika bra.

Dagspressen som helhet kommer också att tappa något. Marknadens totala tillväxt blir omkring fem procent tror IRM. Dagspressens stannar på fyra.

Att det går så bra i år beror på att i början av en uppgång är det de stora etablerade medierna som fångar upp den bäst, säger IRM:s vd Magnus Anshelm.

När det gäller nästa år tror vi att den långsiktiga trenden att dagspress tappar andelar tar vid igen.

Fortfarande är det dock en bit kvar till 2008 års nivåer. Men en bit in på nästa år ska marknaden som helhet vara tillbaka på där man var innan den senaste kraschen. Tv är ett av få medier som redan tagit sig upp dit efter en tillväxtökning i år med drygt 19 procent i år.

Annonseringen på nätet kommer att fortsätta att växa starkt spår IRM. Både för sökmarknadsföring och displayannonsering är tillväxten tvåsiffrig både i år och 2011.

Men intäkter från såväl tv som nätet kommer till de dagspressföretag som har den typen av verksamheter. Något som har fått IRM att vilja förändra sin redovisning och bryta ner den på fler sätt.

Nätet är ju inte en mediekanal utan en plattform. Så vi jobbar med den frågan, säger Magnus Anshelm.

När kan det hända något i den riktningen?

Det hänger på hur våra uppgiftslämnare ställer sig.

I går pekade finansminister Anders Borg på farorna i en allt för överhettad ekonomi. Han menade också att risken för att händelser utanför Sveriges gränser kan påverka utvecklingen i hög grad inte får glömmas bort. Den typ av orosmoln finns med i IRM:s kalkyler enligt Magnus Anshelm. Och att en av anledningarna till att tillväxten i år blev större än man först räknat med är just att en del sådana negativa faktorer inte slog till eller fick någon större effekt.

Så om inget tillstöter i ekonomin nästa år blir det ytterligare tillväxt?

Det vill jag inte säga. Det här är vår samlade bedömning för marknadens utveckling 2011, säger Magnus Anshelm.

Ämnen i artikeln:

IRM

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.