Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Dagsböter för brott mot tystnadsplikten

Publicerad: 4 April 2006, 11:49

40 000 kronor i dagsböter. Det blev straffet för tidningens Slitz dåvarande ansvarig utgivare Mats Drougge för brott mot tystnadsplikten. Den utlovade anonymiteten har målsägaren inte fått. Att han inte svarat på ett e-postmeddelande betyder inte att målsägaren godkänt publiceringen menar Stockholms tingsrätt.


I Slitz februarinummer i fjol fanns ett reportage med rubriken ”Likstädarnas värsta anekdoter”. Det anmäldes till Stockholms tingsrätt för brott mot tystnadsplikten enligt tryckfrihetsförordningen. Målsägaren anser att han inte fått den fullständiga anonymitet som utlovats och domstolen gick på hans linje.
I Stockholmsområdet finns ett fåtal företag i den här branschen. Totalt är det ett 40-tal personer i regionen som har samma arbetsuppgifter som anmälaren. På en av bilderna går det också, för insatta personer, se vilken arbetsplats det gäller.
Före publiceringen skickades såväl text som bild över till målsägaren för godkännande. Han svarade dock inte på e-postmeddelandet om bilden men förutsatte att den skulle retuscheras vidare då han kunde identifieras.
Att målsägaren inte svarade på e-postmeddelandet betyder inte att han godkänt publiceringen menar tingsrätten. Den slår också fast ett röjande av identiteten har skett i och med att hans chef och flera andra i branschen kunnat identifiera målsägaren på bilderna. Det krävs alltså inte att han ska bli igenkänd i en större krets.
Mats Drougge döms därför för brott mot tystnadsplikten till 40 000 kronor i dagsböter, ett ”relativt kraftigt bötesstraff”, vilket är en förhållandevis mild påföljd eftersom straffskalan fängelse upp till högst ett år anser tingsrätten och motiverar med att det inträffade är ett oaktsamhetsbrott.
Målsägarens krav på skadestånd för bland annat psykiskt lidande godkänner inte rätten.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.