Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Dagen tar över kulturtidskrift

Publicerad: 24 maj 2017, 07:36

NOD:s tillträdande redaktör David Nyström och Dagens chefredaktör och vd Felicia Ferreira. Foto: Natanael Johansson

Tidningen Dagen övertar den kristna kulturtidskriften NOD som i dag ges ut av Örebro teologiska högskola. "Det känns fantastiskt roligt. NOD är ett mindre magasin, men nog så viktigt", säger Dagens chefredaktör Felicia Ferreira.


Ämnen i artikeln:

Dagen

Dagens chefredaktör Felicia Ferreira berättar för Medievärlden att Dagen fört samtal med Örebro teologiska högskola (ÖTH) under en längre tid.

– ÖTH har grundat magasinet och drivit det sedan dess. Men nu har de tyvärr inte möjlighet att driva det vidare. Eftersom vi tycker att NOD är en viktig röst och gärna vill att den ska finnas kvar så vi har pratat ihop oss med dem. Samtalen har landat i att vi tar över driften.

Första utgåvan efter att Dagen tagit över utkommer i Augusti.

– Det känns fantastiskt roligt. Det är ju ett mindre magasin, men nog så viktigt, säger Felicia Ferreira och fortsätter:

– NOD ger en djupare samhällsanalys än vad som är möjligt att ge i en dagstidning. Det finns ett öppnare samtal och texter som går på djupet. Och magasinet svarar inte nödvändigtvis på massa frågor utan är kanske snarare frågeställare.

Augustinumret följer med Dagen och temat är ”Att vara människa”. Tillträdande redaktör är David Nyström, disputerad kyrkohistoriker. Hans mål är att bredda och vässa magasinet samtidigt som det unika tilltalet består, säger han till Dagen.

Felicia Ferreira hoppas att förändringarna på NOD ska leda till att magasinet når ut till fler:

– ÖTH har inte haft möjlighet att marknadsföra NOD och det ligger mycket ideellt arbete bakom verksamheten. På Dagen har vi en lång erfarenhet av marknadsföring och möjlighet att sprida materialet i fler kanaler. I dag tror jag att många intellektuellt intresserade som egentligen tillhör målgruppen inte känner till den, det hoppas vi kunna ändra på.

NOD ges ut 4 gånger om året. Redaktionen består av en deltidsanställd redaktör samt ett antal personer i ett fast redaktionsråd som träffas ett par gånger per år och jobbar fram kommande nummer. Tidigare har Pekka Mellergård och Lasse Johansson haft aktiva roller i utformandet av magasinet. De två kommer därför åtminstone till en början att finnas med i det nya redaktionsråd som nu formats. Övriga namn som är klara för redaktionsrådet är Joel Halldorf, Fredrik Wenell, Åsa Molin, Maria Ledstam, Andreas Nordlander, Morten Sager, Stefan Lindholm och Elisabeth Sandlund.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev