Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Då duger media

Det finns ibland, tyvärr alltför ofta, kommunala politiker och tjänstemän som ser tidningen som en motståndare, skriver Bohusläningens ledarredaktör Peter Götell.

Publicerad: 18 September 2013, 09:34

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


En tidning har många olika roller. Det kan man konstatera efter genomläsning av en genomsnittlig avis. Där finns åsikter och nyheter, reportage, notiser, familjenyheter, sport, samhällsinformation och annonser för att nämna något. Läsaren möter andra människor. Får nya perspektiv. Nya insikter. Kanske blir arg. Eller glad.

Tidningen berättar om stort och litet, nära och avlägset. Du möter öden. Inspireras. Blir förbannad.

Det som är viktigt för en läsare, kan vara fullständigt ointressant för en annan. Vi använder och läser tidningen olika. Och det som är en bra eller trevlig nyhet kan vara besvikelse för en annan.

Ibland är det slumpen som avgör vad som kan hamna i tidningen eller inte, ibland är innehållet mycket noga förberett. Kanske i månader. En tidning styrs av händelser, men också av eget traskande. Ingen dag är den andra lik, utöver att layout och annat ser lika ut.

Om man bläddrar igenom en veckas tidningar, eller en månads, så handlar det om väldigt många texter. Förr brukade det sägas att en broadsheet-sida (stort tidningsformat) innehöll lika många ord som sägs under en Rapportsändning i TV. En tabloidsida, som i dag, kanske innehåller en tredjedel av det som sägs under en nyhetssändning i tv. Tänker er då en tidning på 48 sidor. Eller 52 sidor.

Tidningen är också en del av det som kan kallas för offentlighet. Där förs samtal. Politiker möter medborgare. Makten granskas. Kommunens affärer synas. En viktig sådan upplysning i gårdagens tidning handlade om missförhållanden på ett äldreboende i Uddevalla. Det är en jätteviktig nyhet. Inte för att den berättar om älderomsorgen i stort, utan just en enskild människas tilvaro i den apparaten. Mycket av nyhetsarbetet tar just sin utgångspunkt i enskilda människors liv och upplevelser.

Offentlighet blir här del den korrigeringsmekanism som varje samhälle måste ha för att utvecklas. En annan nyhet handlade om arbetsmiljöverkets synpunkter på hur det ser ut på några avdelningar på Uddevalla sjukhus. Eller artiklar om en nyhittad gravplats vid Torp, kyrkovalet, Uddevalla kommuns planer för Kungstorget, om kinesiska elever på besök på Östrabo gymansiet. Med mera. Till och med fotbollstabellen för division 7 södra i Bohuslän finns där att läsa. Lokalsamhällets liv speglas och berättas.

Det finns ibland, tyvärr alltför ofta, kommunala politiker och tjänstemän som ser tidningen som en motståndare. Som en fiende. Ett exempel på detta är det som hänt inom Rambo, ett av kustkommunerna ägt kommunalt företag. Medborgarnas företag. Chefen där skickade mejl till medarbetarna med maningen att inte tala med journalister. Alla har rätt att prata med media. Chefen skrev bland att journalister kan vrida allt man säger. Så talar makten för ofta. Jag har sett det innifrån. Men journalisten har sitt jobb att göra. Det är en helt annan roll än tjänstemannens eller politikerns.

Jag påstår inte att medier är felfria, för några sådana företeelser finns överhuvudtaget inte någonstans i livet. Mediekritik är viktig. Den kommunala chefen har senare tagit tillbaka sitt tilltag, men den typen av inställning som han gav uttryck är tyvärr inte ovanlig. Ansvariga personer är mer arga över att en sak läckt ut än själva sakens tillstånd. Men inte alltid. När till exempel en kommunal nämnd eller ett kommunalt företag behöver komma ut snabbt med samhällsviktig information till medborgarna vänder de sig först till tidningar och radio. Då duger vi. Den offentliga arenan tillhör alla.

Inlägget publicerades ursprungligen i Bohusläningen.

Peter Götell, ledarredaktör Bohusläningen

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.