Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Cumhuriyets chefredaktör gripen

Publicerad: 31 Oktober 2016, 08:22

Murat Sabuncu, chefredaktör för Turkiets äldsta och största oppositionella dagstidning Cumhuriyet, har gripits. Ytterligare två personer från tidningen är efterlysta.


I augusti lämnade den förre chefredaktören, Can Dündar, Cumhuriyet. I en kolumn i den egna tidningen förklarade Dündar att han fattat beslutet eftersom han inte längre litar på det turkiska rättssystemet.

Nu har hans efterträdare Murat Sabuncu gripits, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anatolia. Samtidigt har ytterligare två medarbetare på tidningen efterlyst. Enligt Cumhuriyet ska en av dem, styrelsens ordförande Akin Atalay, också vara gripen. Och fler chefer på tidningen riskerar att gripas då turkiska åklagare inlett en polisinsats i det syftet. Dessutom har tidningens medarbetare fått sina hem genomsökta, enligt SR.

Cumhuriyet är en sekulär oppositionell vänstertidning. Tidningen anklagas av det styrande islamistiska AK-partiet och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan för att stödja den kurdiska gerillarörelsen PKK samt ha kopplingar till predikanten Fetullah Gülen som pekas ut som ansvarig för det misslyckade kuppförsöket i mitten av juli.

Situationen för journalister i Turkiet har försämrat avsevärt kuppförsöket. Över 100 mediebolag har stängts och ett 50-tal journalister har häktats.

Turkiet rankas på plats 151 av 180 länder i Reportrar utan gränsers årliga Pressfrihetsindex.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.