Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Community hjälper resande journalister

Publicerad: 29 april 2013, 06:14

Rikard Berglin startade en sajt för att underlätta journalisters professionella vardag. I dag passerade travelingjournalists.com 400 medlemmar.


Rikard Berglin, idag på TV4 i Örebro, frilansade i Japan, ett land vars kultur har många oskrivna regler för hur man bör bete sig.

En gång blev vi utskällda för att vi kom 30 sekunder för tidigt till en intervju. Det är ju inte så lätt att förutse som svensk, säger han.

Tanken om en community för journalister och fotografer väcktes och han startade sajten Traveling Journalists. I dag har sajten 400 medlemmar från 92 länder.

30 är svenska, resten är från världens alla hörn. Det finns allt från nyhets- och sportjournalister, till de som arbetar med magasin, säger Rikard Berglin.

Gästfrihetscommunityn gör det möjligt för journalister att hjälpa varandra med allt som gör jobbet enklare och mer lönsamt. Det kan till exempel handla om att erbjuda gratis boende, tolka vid intervjuer, fotografera, låna utrustning med mera.

På hemsidan travelingjournalists.com åskådliggörs en situation där en journalist åker till Japan för att skriva om sumobrottning, men utan kunskaper i varken japanska eller sumo. Via sajten kan journalister nå kollegor, tolkar och sportjournalister i Japan som kan vara behjälpliga.

Just nu arbetar jag på att uppdatera sajten och göra vissa förbättringar, säger Rikard Berglin.

Medlemskapet är gratis.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.