Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Claes de Faire blir publisher på Fokus

Publicerad: 30 augusti 2017, 05:52

Fokus

Claes de Faire blir publisher på Fokus. Johan Hakelius lämnar därmed det operativa arbetet och blir politisk chefredaktör på nyhetsmagasinet. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Claes de Faire

I december 2016 utsågs tidningen Resumés förre publisher Claes de Faire till vd för Fokus. Nu har styrelsen beslutat att utöka hans ansvar genom att göra honom till publisher och ansvarig utgivare för nyhetsmagasinet. Samtidigt blir Fokus nuvarande chefredaktör Johan Hakelius politisk chefredaktör.

Förändringarna görs, enligt Fokus styrelseordförande Pär Roosvall, för att renodla kompetensen på nyhetsmagasinet:

”Claes har sedan tidigare erfarenhet av att vara publisher och Johan får möjlighet att ägna mer tid åt att skriva och opinionsbilda.”

De nya rollerna tillträder de Faire och Hakelius den 1 september.

– Det känns väldigt roligt att gå tillbaka i publisherrollen, säger Claes de Faire till Medievärlden.

Hur kommer det att märkas att du tar över?

– Utåt tror jag inte att det kommer att märkas speciellt mycket. Fokus fortsätter i samma färdriktning, vi ska fortsätta enligt vårt dna. Och Johan kommer att finnas kvar i ledningen och arbeta med Fokus opinions- och krönikematerial.

Fokus grundidé är ett bra och lyckat koncept, säger Claes de Faire. Men ett tydligt utvecklingsområde är arbetet med att digitalisera:

– Vi måste arbeta med våra plattformar och vårt digitala erbjudande. Vi har nyligen lanserat en ny sajt och nu gäller det bara att fylla den med bra innehåll.

Vilka styrkor och svagheter ser du att Fokus har i dag?

– Det finns en enorm styrka i varumärket. Dessutom har vi en långsiktighet och ton som jag inte ser någon annanstans i svensk journalistik. Och i den tid vi lever i nu är den journalistik Fokus gör viktigare än någonsin. Det ska vi vårda och fortsätta utveckla.

– Vad gäller svagheter är det förstås lönsamheten. Där ser jag en fruktansvärd svaghet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Claes de Faire

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.