Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Citrix sparar uppgraderingar

Publicerad: 12 Juni 2003, 10:27

Ett alternativ till att skaffa nya datorer för att klara krav från nya operativsystem och program är serverbaserade programvaror. På så sätt kan man behålla de befintliga datorerna som då arbetar mot en centralt placerad programvara, den enda som behöver uppgraderas. Hittills har det varit problem med att få Quark Xpress i en sådan miljö men en lösning kommer antagligen i höst.


Nordjyske Stiftstidende i Ålborg har tillsammans med bland annat Quark utvecklat en metod för att köra Xpress i en server.
– Vi använder metoden för både display och eftertextannonser tillsammans med Mpress-systemet, säger Henning Guldbaek, projektledare på Nordjyske. Och förhoppningen är att vi till hösten också kan ansluta de redaktionella datorerna till ett liknande system.
Tidningen har 350 Macar (med OS 9.2) i redaktionellt bruk och cirka 250 PC som används för annonsarbete och administrativa system. Annonsavdelning- ens 150 personer betjänas av fyra servrar som vardera kräver enbart ett exemplar av Quark Xpress. Med hjälp av Citrix Metaframe kopplar man servern så att Macarna arbetar enbart som klienter och alltså inte behöver en egen ombrytningsprogramvara.
– Det har varit lite jobb med att få det att fungera, säger Henning Guldbaek, Xpress 4.11 som vi använder stöder egentligen inte Citrix. Men med egen anpassning och med hjälp från Quark så har det gått att få ett fungerande system.
I dag används en nätverksdongel, som är placerad i Citrixservern, för att hålla reda på antalet samtidiga Xpress-användare. Man ser helst att Quark utvecklar en mer smidig licenspolitik i framtiden. Hoppet står också till den andra versionen av Xpress 6 för Windows. När den levereras kommer den att ha ett inbyggt stöd för Citrix och då kan man gå vidare med de datorer som används på redaktionen.

– Fördelarna är uppenbara, understryker Henning Guldbaek. Förutom att vi kan använda i stort sett vilken dator som helst som klient, oberoende av operativsystem, så sjunker kostnaderna för systemuppgraderingar och administration ordentligt nu när vi bara behöver göra dem på ett enda ställe. Dessutom kan våra medarbetare koppla upp sig var som helst i världen, från vilken dator som helst med en webbläsare och få tillgång till nödvändiga funktioner.
Sten Pedersen på Nordjyske har dess- utom konstruerat ett system som via en Citrixlösning och Quark Xpress 5 sköter Politikens 24 lokaltidningars annonshantering.
Bombus redaktionella program Headline bygger också på en användning av Citrix Metaframe.
– Sedan två veckor tillbaka så är vi i skarp drift med Headline, säger Per Sandin, teknik och ekonomichef på Dala-Demokraten.

Citrixlösningen gör att man kan blanda arbetsplattformar men än så länge är det cirka 80 Macar med Quark Xpress 4 som används för det redaktionella arbetet. De får hjälp av fyra servrar, en för Citrix, en för databasen MS-SQL, en filhanterare med Windows 2000 server och så applikationservern med Headline.
– Givetvis så skulle det vara intressant att köra också layoutprogrammet via en server, säger Per Sandin. Den uppgradering vi gjorde till Xpress 4 var ju en tvingande sådan. Egentligen så skulle vi klara oss med de funktioner som finns i version 3.32 och ha den serverbaserad.
GUNNAR FAHLSTRÖM

Alternativ:
Citrix Metaframe (www.citrix.com) gör det möjligt att köra en programvara i en server och sedan använda i stort sett vilken dator som helst som klient.
En liknande lösning erbjuds från Linköpingsföretaget Cendio Systems (www.cendio.se). Den produkten heter Thinlink och uppges vara väsentligt billigare än Citrix, bland annat därför att den använder Linux. Än så länge erbjuder dock inte Thinlink någon klientprogramvara för Apples datorer.
Henning Guldbaek på Nordjyske inbjuder gärna svenska tidningar att komma till Ålborg och se systemet i drift. Han nås via hg@amproduction.dk
Gunnar Fahlström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.