Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Cissi Wallin startar ny sajt: ”Svenska medier är för fega”

Publicerad: 22 maj 2019, 11:12

Cissi Wallin. Fotograf: Sanna Lindberg

En ny sajt, med flera feministiska profiler, ska utmana delar av det pressetiska systemet. "Det handlar om att värna allmänheten och skydda kvinnor och barn från dömda brottslingar", säger Cissi Wallin.


Ämnen i artikeln:

Cissi Wallin

I dag, onsdag, lanserades en ny sajt – Gardet. Bakom den står fyra feministiska profiler som vill utmana etablerad media. Bakom initiativet står Hanna Bergwall, Elin Beijer, Kajjan Andersson och Cissi Wallin, och det är den sistnämnda som just nu för Gardets talan.

– Vi kommer att fokusera på opinionsbildning genom granskning, gräv och längre intervjuer med kända och okända kvinnor som berättar fruktansvärda historier. Det handlar om ett sedvanligt journalistiskt arbete, i det ingår att granska rättsväsendet, makthavare och andra medier, säger Cissi Wallin till Medievärlden.

Nytt innehåll kommer att publiceras dagligen. Utöver de fyra som nämndes ovan kommer flera feministiska profiler att bidra till sajten, bland annat illustratören Elin Lucassi, Filippa Berg, före detta chefredaktör för Lajkat samt Amanda Oxell, grundare av Annonsrådet.

Cissi Wallin säger att Gardet kommer att ta ett helhetsgrepp om kvinnors rättigheter, och samtidigt ta ut svängarna mer. Bland annat vill de söka upp makthavare och ställa dem till svars samt filma konfrontationer.

– Tonen ska vara modig och texterna okomplicerade. Vi kommer inte från en akademisk feministiskt bakgrund. Vem som helst ska kunna gå in och läsa och förstå. Vi vill vara en plattform för de utsatta rösterna, säger Cissi Wallin.

Hon menar också att det pågår ett krig mellan sociala medier och traditionella medier.

– Vi har valt att göra tvärtemot hur man brukar göra, vi startade på sociala medier därefter lanserade vi sajten. Men det har gått jättebra för oss, vi har fått närmare 30.000 följare på två dagar. Det är så lätt att avfärda rörelser som startar på sociala medier, men jag hoppas att det här ska få traditionella medier, som vi också nu tillhör, att rannsaka sig och se vad mediekonsumenten faktiskt vill ha.

Sajten kommer, åtminstone till en början, att finansieras via frivilliga donationer. I skrivande stund har 88 personer skrivit upp sig som månadsgivare via Patreon.

Enligt Myndigheten för press, radio och tv finns inget utgivningsbevis registrerat för sajten, men Cissi Wallin säger att alla handlingar är inskickade och att det nu bara återstår ett godkännande från myndigheten. Det är Kajjan Andersson som kommer att vara ansvarig för innehållet på sajten.

– Sedan kanske det uppdraget kommer att rotera, men vi ska absolut ha en ansvarig utgivare.

Enligt det pressetiska systemet ska man ju vara försiktig med namnpubliceringar, noga överväga konsekvenserna i de fall människor kan skadas – och helt avstå när det inte finns ett ”uppenbart allmänintresse”. Hur ser ni på den biten?

– Vi för mycket diskussioner om pressetik och jag tycker att det är en viktig fråga. Samtidigt finns det en hel del att säga om det svenska systemet och delar i det som vi vill utmana. Andra jämförbara länder i Europa är till exempel mer generösa med namnpubliceringar av dömda brottslingar, säger Cissi Wallin och fortsätter:

– Generellt tycker jag och Gardet att svenska medier är för fega. Pressetik är jätteviktigt, men det finns en etik åt andra hållet som är minst lika viktig, som handlar om att värna allmänheten och skydda kvinnor och barn från dömda brottslingar.

I de fall det finns domar kommer Gardet inte att dra sig för att publicera namn. Det eftersom de betraktar det som samhällsinformation.

– Återfallsrisken är väldigt hög hos den här typen av förövare, och finns det då flera vittnesmål mot samma person anser jag att det finns ett allmänintresse av att den informationen når ut. Men vi kommer såklart att göra olika bedömningar från fall till fall. Är det någon som inte är känd och inte är dömd kommer vi inte alltid att publicera namn, säger Cissi Wallin.

Redan i en av de första texterna på sajten publiceras namnet på en man som tidigare haft ett förhållande med författaren Unni Drougge, och som dömts för en misshandel av henne år 2000.

– I det fallet resonerade vi så här: Dels finns det en dom, dels är den historien så publik. Han har gått ut och bemött anklagelserna. Han har fått mer medialt utrymme att berätta sin version än vad hon har fått. Unni Drougge skrev en bok, men efterspelet var mycket till hans fördel, säger Cissi Wallin.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Cissi Wallin

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.