tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Cilla Benkö prisas för sitt jämställdhetsarbete

Publicerad: 4 oktober 2016, 05:01

Cilla Benkö. Sveriges Radios VD. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sveriges Radios vd Cilla Benkö tilldelas Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv.

Ämnen i artikeln:

Cilla BenköSveriges Radio

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Priset tilldelas Cilla Benkö för sitt arbete som vd på Sveriges Radio, där hon lyckats skapa en helt jämställd chefsorganisation på samtliga nivåer.

Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv delas ut årligen av Pontus Schultz stiftelse

Prisutdelningen ägde rum i går kväll i samband med stiftelsens seminarium ”Fastna eller flyga fritt – om det normbrytande ledarskapet”. Priset är en unik statyett av konstnären Thomas Broomé, formgiven särskilt för stiftelsen.

Cilla Benkö är ödmjuk, stolt och hedrad över erkännandet:

”Ett jämställt Sveriges Radio som värnar mångfald är för mig helt avgörande för att vi ska kunna lyckas med vårt uppdrag och leva upp till våra ambitioner. Det krävs mod, envishet och en tydlig viljeinriktning men också anpassade rekryteringsprocesser. Jämställda företag som strävar efter mångfald är ingen utopi, det är en högst möjlig verklighet.”

Ur juryns motivering:

”När andra snackar har årets pristagare gjort det, lite i det tysta: Skapat en helt jämställd ledning. Cilla Benkö har visat att jämställdhet inte är en mjuk fråga utan en affärskritisk fråga, som kräver fokus och aktiva val. Genom att konsekvent rekrytera den bästa kompetensen på alla nivåer, istället för den som ser ut som tidigare talanger, har pristagaren uppnått imponerande siffror: 50 procent kvinnor i ledningsgruppen, och 50 procent kvinnor bland samtliga chefer. Arbetet med jämställdhet och mångfald omfattar inte bara den interna organisationen, utan också själva verksamheten, med den uttalade ambitionen att skildra Sverige som Sverige ser ut. I sin position som vd på en av de viktigaste kanalerna för kommunikation i Sverige kan Cilla Benkö verkligen påverka, och hon har använt den möjligheten fullt ut.”

Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv har delats ut sedan 2013 till minne av journalisten och inspiratören. Föregående år har priset delats ut till Antonia Ax:son Johnson, ägare tidigare ordförande för Axel Johnson AB (2013), Karl Johan Persson, vd för H&M (2014) och Martin Lundstedt, vd AB Volvo (2015).

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev