Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Cilla Benkö om uppgiften att förundersökningen läggs ned

Publicerad: 15 februari 2017, 12:10

Cilla Benkö, Sveriges Radios vd. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Förundersökningen kring attacken mot SR:s Rysslandskorrespondent läggs på is, rapporterar den ryska tidningen Gazeta. ”Sorgligt, oroväckande och helt oacceptabelt”, säger SR:s vd Cilla Benkö till Medievärlden.


Ämnen i artikeln:

Cilla BenköSveriges Radio

I dag kom uppgifter om att utredningen kring attacken mot SR:s Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren i den ryska delrepubliken Ingusjien i fjol har lagts på is eftersom polisen inte kommer vidare i ärendet.

Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, kommenterar uppgifterna för Medievärlden:

– Om det stämmer, vi har ingen egen bekräftelse ännu – så är det sorgligt, oroväckande och helt oacceptabelt. En attack mot en journalist som Maria Persson Löfgren är inte bara en attack mot en enskild person utan också mot en yrkeskår vars jobb är helt avgörande för ett demokratiskt samhälle. Därför är det extra viktigt att de ansvariga för attacken ställs inför rätta.

Hur bedömer du att polisen har hanterat det här ärendet?

– Det har jag ingen egen insikt i. Därför har jag i ett brev vänt mig till utrikesminister Margot Wallström och bett henne och UD hjälpa oss med att bringa klarhet i vad som händer. Brevet skickades innan dagens uppgifter.

Sveriges Radio har inte gjort någon egen utredning utan anser att det ska hanteras av rättsväsendet. Några förändringar i säkerhetsrutinerna har inte heller skett:

– Nej. Vi har bara gått igenom dem ytterligare en gång för att säkerställa att vi har så bra rutiner som möjligt.

I ett pressmeddelande kräver Cilla Benkö att förundersökningen återupptas.

Det var i mars 2016 som Maria Persson Löfgren och flera andra journalister och människoaktivister överfölls, misshandlades och rånades av maskerade män under en reportageresa i Ingusjien.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Cilla BenköSveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.