Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Chefsbyte orsak till strejk

Publicerad: 12 Juni 2003, 10:40

FLORENS. Bytet av chefredaktör på Italiens största dagstidning fick det att hetta till inom medievärlden och hela redaktionen att strejka. Nu får den stöd av journalistförbundet som utlyst två dagars strejk. Italiens journalister är nämligen rädda för att tryckfriheten är allvarligt hotad.


Det har i flera månader talats om det hårda tryck som Italiens största dagstidning Corriere della Seras chefredaktör Ferruccio De Bortoli utsatts för. Som chef för landets säkerligen viktigaste, oberoende dagstidning, var han ständigt utsatt för kritik från premiärministern Silvio Berlusconis sida.
När De Bortoli öppet tog ståndpunkt mot kriget i Irak blev situationen om möjligt ännu mer spänd. Berlusconi gick så långt att han i en tv-intervju låtsades tro att De Bortoli var chefredaktör för den kommunistiska dagstidningen Il Manifesto.
Kanske var det droppen som fick bägaren att rinna över.
Chefredaktören själv har hittills vägrat att öppet kommentera sin avgång, men faktum är att han självmant avsagt sig sin post efter sex års framgångsrik ledning.

Hans beslut
fick större delen av dagstidningens redaktion att koka över. Efter ett par stormöten, där upprörda medarbetare diskuterade det som hänt, bestämdes det att hela redaktionen skulle strejka en dag i protest mot den tvetydighet som de ansåg att ägarna visat när det gäller chefredaktörens avgång.
Något som fått den italienska medievärlden att hoppa till, för tidningens redaktion är knappast känd för att vara strejkvänlig, snarare tvärtom.
”Strejken är mot dem som tror att informationen i Italien kan göras med hjälp av hemliga överenskommelser och inte genom gediget, oberoende, journalistiskt arbete”, står det bland annat i det dokument som journalisterna röstat fram.
– Den var på inget sätt mot vare sig den avgående chefredaktören eller honom som tagit hans plats, eftersom vi har stor respekt för båda, konstaterar den facklige representanten Raffaele Fiengo.
Det är alltså inte den nye chefen Stefano Folli som det protesteras mot. Tvärt- om anser de flesta att hans utnämning är ett tecken på att ägarna (som består av ett flertal viktiga industriella och finansiella grupper) velat garantera kontinuitet.
Folli arbetar redan som politisk redaktör och krönikör på tidningen.

Problemet är snarare
det politiska klimat som De Bortolis avgång kommit i. Även om ingen öppet hävdat att Folli går i Berlusconis ledband, är alla rädda för att ännu färre journalister kommer att öppet våga gå emot premiärministern  eftersom priset kan bli för högt.
Från journalistförbundet har det de senaste månaderna kommit flera varningar om att journalisternas oberoende är i fara.
Efter det som hänt på Corriere della Sera har de utlyst två dagars strejk med motiveringen att försvara tryckfriheten.
– Det blir allt svårare för många journalister att göra sitt jobb utan påverkan från makthavarna. Det är visserligen inget nytt dilemma i Italien, men med det olösta problemet med premiärministerns medieinnehav och en ny medielag som riskerar att förvärra ägarkoncentrationen, är situationen allvarligare än någonsin, säger journalistförbundets ordförande Paolo Serventi Longhi.

Tidningsutgivarnas ordförande
Luca de Montezemolo har däremot i en kommentar hävdat att det inte finns något oroande i bytet av chefredaktör.
Enligt honom är tryckfriheten skyddad av mångfalden på den italienska mediemarknaden.
Dagstidningarna, nyhetsbyråerna och frilansarna strejkade i tisdags 10 juni, medan tv och radio kommer att strejka 18 juni. En strejkdag till är inplanerad, men datum är inte bestämt.
KRISTINA WALLIN

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.