Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Chefredaktörer åtalas för spelannonser

Publicerad: 4 Mars 2005, 12:30

Tre chefredaktörer åtalas för brott mot lotterilagen: Anders Gerdin (Aftonbladet), Gunilla Herlitz (Dagens Industri) och Mikael Nestius (Stockholm City). Om de fälls riskerar de böter.


Orsaken är att tidningarna publicerat annonser för de utländska spelbolagen Expekt, Unibet och Ladbrokes.
– Regeringsrätten har beslutat att vi har rätt att uppehålla spelmonopolet i Sverige, säger åklagare Britt-Marie Hägglund till DN.
Även Claes Lundbohm, ansvarig för Dagens Industris annonsbilagor, har åtalats. Enligt åklagaren har även Otto Sjöberg på Expressen ett åtal att vänta.
Samtliga chefredaktörer förnekar brott. Stockholms City har vid ett tillfälle publicerat en annons från Expekt. Chefredaktören Mikael Nestius tycker att åtalet är fånigt.
– Det var ingen medveten handling av mig. Annonsen kom in av misstag, säger han. Jag tycker att åklagaren borde använda sina resurser på ett bättre sätt.
Förra våren åtalades Krister Linnér, då chefredaktör på Nerikes Allehanda, för en liknande publicering. Åtalet ogillades eftersom brottet ansågs vara ringa.
YLVA CARLSSON

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.