måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Chefredaktören om att hoppa in som nyhetschef

Publicerad: 21 augusti 2018, 10:12

BLT:s chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk.

I fredags arbetade BLT:s chefredaktör och ansvariga utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk sin sista dag som inhoppande nyhetschef för BLT: "Vad jag än gör på en tidning tycker jag att det är så förbaskat roligt".


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Mimmi Karlsson-Bernfalk har ägnat hela sitt yrkesliv åt att arbeta på lokaltidning. Och genom åren har hon haft en rad olika roller. Hon har bland annat arbetat som reporter, redigerare, nyhetschef, nattchef och chefredaktör. Våren 2017 tillträdde hon som chefredaktör och ansvarig utgivare för Blekinge Läns Tidning (BLT). En roll hon haft sedan dess. Men under tre veckor denna sommar hoppade hon även in som nyhetschef på tidningen.

– För mig är det viktigt att jag kan hantverket – att jag inte kommer för långt ifrån den journalistiska pulsen. Sedan är det också ett sätt för mig att lära mig mer om spridningsområdet, läsarnas relation till tidningen och tidningens betydelse för bygden, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Det är inte första gången hon rycker in på redaktionen. Det händer med jämna mellanrum, berättar hon. Dels för att hon tycker det är roligt, dels för att svårigheten att hitta vikarier ibland kräver ett pusslande på redaktionen. Varje gång hon gör det påminns hon om att hon valt rätt yrkesbana:

– Vad jag än gör på en tidning tycker jag att det är så förbaskat roligt. Jag är en sådan där som till och med älskar att göra enkäter.

På 1990-talet fick Mimmi Karlsson-Bernfalk sin första roll som nyhetschef på Jönköpings-Posten. Sedan dess har mycket förändrats, vilket hon fick uppleva när hon nu ledde BLT:s nyhetsarbete från desken.

– Det är ett helt annat tempo i dag. Det har jag ju känt till sedan tidigare, men nu fick jag återigen uppleva det. I dag är det ständig deadline.

Någon utmanande nyhetstorka behövde hon inte hantera.

– Det har varit ganska bra på nyhetsfronten. Det märks att de lokala partierna är på tårna inför valet. Jag hade bunkrat upp med lite typiska sommarknäck, men de fick jag inte tid att göra.

Rollen som inhoppande nyhetschef på tidningen kombinerade hon med sitt ordinarie uppdrag som ansvarig utgivare:

– Ja, det har jag gjort och det kan man kanske fundera en del kring, säger hon och fortsätter:

– Å ena sidan finns det en finess i att man som utgivare har lite distans till nyhetsfebern. Som nyhetschef och reporter går man igång på vissa saker och ämnen och då kan det vara bra att det kommer in en utgivare med ett annat perspektiv som kanske värderar informationen annorlunda. Å andra sidan handlar det om en så kort period och mina ståndpunkter som utgivare ändras ju inte för att jag också är nyhetschef.

Kan du tänka dig att hoppa in även nästa sommar?

– Absolut, mer än gärna!

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev