lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Chefredaktören om 170-åringen Sydsvenskan

Publicerad: 8 maj 2018, 07:15

Sydsvenskans etta i dag på 170-årsdagen. Den är gjord av Petra Villani.

I dag firar Bonnierägda Sydsvenskan 170 år. Sedan starten har tidningens uppdrag både förändrats och förblivit, berättar chefredaktören Pia Rehnquist.

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I dag är det 170 år sedan Snäll-Posten, den tidning som senare skulle bli Sydsvenskan, startades av Lundadocenten och bokhandlaren Bernhard Cronholm. Den 8 maj, 1848, utkom det första numret från Malmö.

– Vi firar just nu med fin födelsedagsfrukost. Planen är också att ha öppet hus för läsare efter sommaren, skriver Pia Rehnquist, chefredaktör och ansvarig utgivare på Sydsvenskan, i ett mejl till Medievärlden.

Hur mår Sydsvenskan i dag?

– Sydsvenskan mår jättebra. Kanske är det världens vitalaste 170-åring! Vi fortsätter att växa antalet prenumeranter och närmar oss 30 000 digitala (ihop med HD). Vår journalistik firar också segrar med stort genomslag, nya avslöjanden varje dag och fina nomineringar till grävspaden och inte minst Jens Mikkelsen som får publicistklubbens stora pris i år.

Tidningens uppdrag har både förändrats och förblivit sedan starten, enligt Pia Rehnquist:

– Jag själv blev lite tagen när jag läste igen formuleringarna i den första prenumerationsanmälan som väl är närmare 170 år. Den kunde i princip varit hämtad från i dag. Samtidigt är det klart att det är krävande att verka i en bransch som ligger i digitaliseringens framkant. Jag har jobbat på Sydsvenskan i nästan 20 år och levt med och i den hela tiden. Det är som allt viktigt ganska svårt ibland.

Vilken roll ska Sydsvenskan ha i dagens medielandskap?

– Sydsvenskan har alltid verkat ur ett skånskt perspektiv och den rollen har vi fortfarande. Vi är en otroligt stark och kompetent redaktion som granskar och skildrar framför allt det lokala och regionala. Glädjande nog ser vi att intresset för detta är stort. Vi gör något unikt och det kommer vi fortsätta med.

Läs chefredaktörens brev till jubilaren: Kära Sydsvenskan! Mina varmaste gratulationer på 170-årsdagen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev