Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Chefredaktören: Bra i dag. Men i morgon då?

Publicerad: 3 Mars 2005, 13:38

Den så kallade mediemarknaden är snart en del av något mycket större där dagstidningarna kan vara en så mycket mindre viktig del än vi ens vill tänka på.


Tre rapporter sedan förra numret: TS, Orvesto och IRM. Upplaga, räckvidd och annonsförsäljning.
Sammantaget är det lätt att se varningssignalerna: Den prenumererade morgonpressens ställning blir inte starkare. Den långsiktiga trenden med minskade upplagor, svajiga räckvidder och tappade marknadsandelar på annonsmarknaden är tydlig,
Visst finns det ljuspunkter också: Stora delar av dagspressföretagen går ekonomiskt mycket bra, kvälls- tidningarna ser en ny vår, konsumtionen av papperstidningar har inte minskat på det sätt som många befarat. Många dagstidningar lyckas ta mer betalt, betalningsgraden utvecklas åt rätt håll. På webben ökar intäkterna och där håller sig många svenska dagstidningar väl framme.
Man kan fördjupa sig i nyanser: Upplagenedgången drabbar vissa grupper av dagstidningar mest, räckvidderna håller sig trots allt för de flesta på en anständig nivå, delar av gratistidningarnas annonstillväxt gäller en speciell marknad, bostadsannonserna.
Men ändå. Lyssna på varningssignalerna. Och lyft blicken rejält!

I ett något längre perspektiv borde vi ta utvecklingen på största allvar. Den mediemarknad vi vant oss att leva med fortsätter att förändras i ett rasande tempo. Ny teknik, nya aktörer, nya vanor, nya värderingar, nya konsumtionsmönster, vi ser ett förändrat medie- samhälle växa fram.
Trots alla tabloider, redesignprojekt och nya bilagor gör vi ändå tidningar som är rätt lika dem som våra förfäder läste. Trots att webben är viktig för många dagstidningar betraktas nya medier oftast fortfarande som nåt lite udda och tekniskt. Trots att annonsörerna ställer krav på oss fortsätter vi att gnabbas inbördes.
Den så kallade mediemarknaden är snart en del av något mycket större där dagstidningarna kan vara en så mycket mindre viktig del än vi ens vill tänka på. Det finns snart inga gränser för alla spännande och effektiva möjligheter som de kommersiella aktörerna har att bränna sina mediebudgetar på.
Vi borde förresten sluta att kalla dem annonsörer. Snart får det vi brukade kalla annonsering (och reklam) kanske bara en skärva av de växande summor som används för att få folk och företag att köpa varor och tjänster.

Den dag när fenomen som sökordsmarknadsföring, mp 3-spelare och gps-positionering klassas som huvudmedier är kanske inte så långt borta. Nån som minns begreppet ”Lilla reklamkakan”?
Mitt i allt detta kan konceptet ”svensk dagstidning” ändå stå starkt: Publicistisk kvalitet, lokal förankring och djupa och långsiktiga läsar- och affärsrelationer är inga dåliga konkurrensmedel i den nya vidgade medie- världen.
Nöjd och mätt heter fällan: Dagstidningarna tjänar hyfsat med pengar, minskar bara lite i upplaga, håller räckvidden uppe och ökar annonsförsäljningen med nån procent.
I dag, ja.
Men i morgon?

Bo Hedin
Bo Hedin

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.