Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Chefredaktören: Bra att vår granskning väcker känslor – men vad händer nu?

Gefle Dagblads granskning har avslöjat kopplingar mellan en granskad friskola i Gävle och en lokal imam som tidigare varit föremål för tidningens undersökande journalistik. Publiceringen har väckt starka känslor – och en reporter har hotats under arbetet. Så vad händer nu? undrar chefredaktören Anders Ingvarsson.

Publicerad: 4 februari 2019, 09:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anders Ingvarsson, chefredaktör och ansvarig utgivare för Mittmedias Hälsingetitlar, Gefle Dagblad och Bandypuls.se.


Det är ett faktum som ansvariga nekar till. Och man skyr inga medel för att förhindra oss att avslöja det. Man är till och med beredda att begå misstänka lagbrott för att dölja det.

Dels fick vår reporter utstå personliga kränkningar samtidigt som han mot sin vilja filmades. Dessutom tvingades han radera bilder under hot från imamen, som dessutom viftade med knytnävarna.

Dessa händelser är polisanmälda och såvitt jag vet pågår förundersökningen ännu kring detta. Jag hoppas verkligen att dylika handlingar är kriminella. För att genom hot och skrämsel förhindra den fria pressen är ett direkt angrepp på vår demokrati.

Och som inte detta vore nog fortsatte friskolans huvudman på samma spår vid våra uppföljande artiklar. ”Jag har bevis att ni har betalat pengar till den lärare som gav er falsk information om skolan”, skrev han i ett sms till GD.

Dessutom hotade han via Arbetarbladet att dra sina medarbetare inför rätta, helt i strid mot efterforskandeförbudet som även friskolor lyder under.

Han gav också detta tvetydiga svar på frågan om att det faktiskt är tre anställda som uttalar sig i GD:

”Om de vågar vill jag gärna träffa dem”.

Exakt vad skolans huvudman menar med det vill jag inte spekulera kring. Men det som uppvisas är en skrämmande syn på hur vårt samhälle fungerar och hur man egentligen kan och ska bete sig. Man kan verkligen undra vilken bild av samhället hans skola förmedlar till alla elever.

Våra avslöjanden har gett stort eko. Flera medier – allt från public service till kvällstidningar – har rapporterat om detta. Ministrar uttrycker sin förfäran och kulturministern pratar redan om en lagskärpning.

I sociala medier har debattens vågor svallat höga. Och rätt många läsare har valt att skicka några uppmuntrande rader via mejl. Här är tre exempel:

Så, vad händer nu? Ja, jag hoppas att polisutredningen fortsätter och att lagligheten i dessa personers agerande verkligen prövas. Det måste vara kriminellt att genom hot tvinga en journalist att radera bilder!

Jag hoppas också att ansvariga för skolverksamheten i stort kikar närmare på de brister vår granskning blottlagt – och om man också konstaterar att allt inte står rätt till också agerar kring det. Alla elever förtjänar en bra skolgång.

Dessutom kommer vi – förstås – fortsätta att granska detta. Har du tips eller inspel, tveka inte att kontakta mig. Du har din fulla lagliga rätt att vara helt anonym.

Anders Ingvarsson

Chefredaktör och ansvarig utgivare för Mittmedias Hälsingetitlar, Gefle Dagblad och Bandypuls.se.

Krönikan publicerades först på gd.se.

Linnéa Kihlström

Läs också:

GD publicerar hotat reportage (2019-01-29)

GD polisanmäler hot inför publicering (2019-01-28)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.