Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Chefredaktör sparkad: ”Beredd att driva det till domstol”

Publicerad: 6 februari 2019, 09:08

Hannele Peltonen vägrade låta den finska Psykologtidningens ägare se innehållet innan tidningen gick i tryck. Nu har hon fått sparken – och ersatts av ägarnas ordförande.


Ett bråk mellan den redaktionella ledningen på finska Psykologtidningen och ägaren, finska Psykologförbundet, har kulminerat i att chefredaktören Hannele Peltonen har fått sparken, skriver svenska Psykologtidningen. Konflikten kom upp till ytan i september förra året då Hannele Peltonen blev intervjuad av finska Journalisten.

Psykologförbundets ordförande Annarilla Ahtola ska ha varit missnöjd med att ha fått för lite utrymme i en artikel och därefter krävt att få ta del av tidningens innehåll innan den gick i tryck.

”Det kunde jag inte gå med på, det strider mot journalistikens principer”, säger Hannele Peltonen till Psykologtidningen.

Men Psykologförbundets ägare Annarilla Ahtola ser inget konstigt i att hon vill läsa tidningen.

”Som ordförande vill jag veta vad som kommer att publiceras i Psykologtidningen. Det är inte rimligt att jag ska få läsa den samma dag som alla andra”, säger hon till Psykologtidningen.

Efter två varningar fick Hannele Peltonen sluta som chefredaktör. Hon har nu juridiskt stöd från finska journalistförbundet och uppger att hon kommer driva frågan till domstol om så krävs.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.