Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Chefredaktör som hotats av nazister fick högerextrem livvakt

Publicerad: 18 Mars 2019, 06:34

Helle Klein. Foto: Fredrik Swartling.

Dagens arbetes chefredaktör Helle Klein fick livvakt efter att ha hotats av nazister. Men livvakten själv visade sig hysa högerextrema åsikter och chefredaktören tvingades gömma sig på hemlig ort, skriver Expressen.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Helle Klein har varit politisk chefredaktör för Aftonbladet och är i dag chefredaktör för den fackliga tidningen Dagens Arbete. Hon är också ordförande för branschorganisationen Sveriges Tidskrifter och sitter i Utgivarnas styrelse. Hennes ståndpunkter till vänster på den politiska skalan, som hon fört fram i debatt, har väckt hat och hot – framför allt på den yttersta högerkanten.

Efter att nazistiska NMR hängt ut henne på en skylt under en demonstration, precis som många andra personer som ogillas av nazisterna, med texten ”förbrytare” började hon få telefonsamtal från en nazist. Då bedömde säkerhetsbolaget Avarn att hon behövde livvaktsskydd. Hon tilldelades en man som skulle följa henne runt i fem veckor. Det framkommer i en granskning som Expressen och Dagens Arbete gjort.

Efter att hennes kollegor på Dagens Arbete kollat upp vem han var framkom att mannen själv hyste högerextrema åsikter, skriver Expressen. Han har bland annat skrivit kommentarer om att han är en ”duktig krigare” och därför aldrig kommer tillåta att Sverige förändras som en följd av invandringen.

”Han hatar precis allt jag står för”, säger Helle Klein till Expressen.

Trots att hon kontaktade Avarn fick hon ingen hjälp. Hon beslutade därför att avsäga sig all bevakning. I stället åkte hon med sin man till en hemlig ort, berättar hon för tidningen.

Avarn säger till Expressen att de inte kan kommentera kundärenden, men att det som mannen skrivit i sociala medier inte går i linje med bolagets värdegrund.

Den utpekade livvakten, som inte längre arbetar på bolaget, säger till Expressen att han inte vet om han skrivit kommentarerna då han haft berusade vänner hemma och automatisk inloggning på sitt Facebook-konto. Men han tillägger: ”Det är min grundlagsskyddade rätt att få uttrycka mina åsikter i dialog med andra. Sen att själva formuleringen kan uppfattas som olämplig, det är inget jag avfärdar”.

Dagens Arbete betalade 200.000 kronor för livvaktsskyddet. Tidningen har nu bytt vaktbolag.

Under söndagen avslöjade Expressen och Dagens Arbete att över 170 personer som arbetar på vaktbolag har koppling till högerextremism. Ett tiotal har varit med i rent nazistiska grupperingar.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.